Odborníci radí, jak vařit levně a zdravě. Na kuřecí kůže zapomeňte

aktualizováno 
Na internetu i v televizi se v poslední době objevují recepty na extra levné pokrmy, které vyjdou doslova na pár korun. Odborníci na zdravou výživu ale varují, že jídelníček z takových jídel může přispět ke vzniku některých civilizačních chorob včetně cukrovky nebo vysokého tlaku. Poradíme vám, jak se najíst opravdu zdravě a levně.
Luštěniny jsou zdravé a levné (ilustrační snímek)

Luštěniny jsou zdravé a levné (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nadívané kuřecí kůže nebo bramboráky z tvrdého chleba se staly hitem levných pokrmů vytvořených v kuchyni televize Nova. Podobných receptů se ale na různých internetových stránkách objevuje více. Autoři míří především na lidi s nízkými příjmy, pro které je každá koruna dobrá.

Recepty na večeře podle odborníků

Špagety Aglio olio
od Terezy Fösterové
(cca 40 Kč za 4 porce)

1 balíček špaget
4-5 stroužků česneku
2-3 lžíce olivového oleje
dle chuti chilli papričku

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený česnek a papričku, opatrně opečeme na oleji - musí zůstat světlý. Smícháme s uvařenými špagetami a servírujeme.

Placičky se salátem
od Lenky Kaprhálové
(cca 50 Kč za 4 porce)

500 g vařených brambor ve slupce
500 g kysaného zelí
100 g celozrnné špaldové mouky
2 bílky
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
dle chuti černý pepř mletý a sůl
 
Salát z kysaného zelí
500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžíce řepkového oleje
dle chuti třtinový cukr, sůl

Placičky:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme společně s dvěma bílky. Přidáme koření, sůl a rozdrcený česnek. Zahustíme pokrájeným kysaným zelím (propláchneme jej od láku) a celozrnnou špaldovou moukou. Tvoříme vyšší oválné placičky, které opečeme z obou stran. Podáváme se salátem z kysaného zelí.

Salát z kysaného zelí:
Zelí propláchneme od láku, dáme do větší misky. Na oleji opečeme cibulku a ještě teplou vmícháme do zelí. Můžeme ochutit třtinovým cukrem a solí. Ihned podáváme.

Luštěninový salát
od Karolíny Hlavaté
(cca 60 Kč za 4 porce)

2 ks plechovky bílých fazolí
1 ks papriky
1 pórek
citronová šťáva
sůl
pepř

Fazole bez nálevu dáme do mísy, přidáme nakrájenou papriku, pórek, citronovou šťávu a sůl s pepřem. Vše dobře promícháme.

Brambory s tvarohem
od Jany Divoké
(cca 60 Kč za 4 porce)

1 kg vařených brambor
400 g polotučného měkkého tvarohu
60 g rostlinného tuku (případně máslo) 
400 g čerstvé zeleniny

Brambory oškrábeme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Při servírování přidáme rostlinný tuk (nebo lze pokapat olejem) a navrch dáváme tvaroh. Ozdobíme zeleninou. Je možné posypat petrželkou nebo jarní cibulkou.

Výživoví poradci ale varují, aby se veřejnost tímto směrem rozhodně nevydávala. Ale na jídle se podle nich ušetřit skutečně dá, dokonce i tak, že lidé nebudou hazardovat se svým zdravím.

"Chápu, že někteří lidé jsou opravdu v hmotné nouzi a musí počítat každou korunu, nicméně naše úvahy by se měly ubírat i tím směrem, jakou cenu platíme v podobě zdraví. Například smažené chlebové bramboráčky dodají do těla velmi málo bílkovin a naopak dost tuku," řekla iDNES.cz Jana Divoká ze sdružení Stop obezitě - STOB.

Její kolegyně Tereza Försterová, nutriční terapeutka z pražského Pharmacentra Polikliniky Budějovická dodala, že takové potraviny mají i velké množství cukrů nebo soli.

"Starý chléb kromě toho může být napaden plísněmi, jejichž vliv na organismus je ve většině případů škodlivý," upozornila terapeutka. Varovala, že plíseň nemusí být na první pohled vidět.

"Vařím-li z odpadu, jsem tedy popelnice?" ptá se výživová poradkyně Lenka Kaprhálová, která se na podobné recepty dívá jako na recesi, snahu zaujmout tím, co všechno se dá uvařit.

"Levné recepty respektují většinou pravidlo ´co nejvíce navařit, za co nejméně peněz´, ale neuvažuje se mnoho o složení stravy. Možná by bylo vhodné přemýšlet, jak ´co nejlevněji připravit přiměřené množství vhodného jídla´. A nemusí to být ani z netradičních surovin," poznamenala Jana Divoká ze STOBu.

Hrozí cukrovka i vysoký krevní tlak

Znalci na výživu upozorňují, že na českém jídelním stole obecně chybí bílkoviny, ale třeba i vláknina. Lidé naopak konzumují příliš tuků a cukrů. Takto nevyvážený jídelníček napomáhá obezitě, cukrovce, srdečně-cévním chorobám a dalším zdravotním potížím.

Výživová poradkyně Lenka Kaprhálová připomněla, že konzumace nutričně prázdných jídel se projeví za delší dobu a následky mohou být destruktivní.

"Co může organismu přinést dobrého odpad? Navíc si tímto způsobem stravování fixuji informaci do podvědomí - jím zbytky, co už nikdo nechtěl, místo masa mi stačí kůže," řekla iDNES.cz Kaprhálová. Výsledkem je podle ní také rozhozený metabolismus a s ním spojené nemoci, které pak na lécích budou stát víc, než když si dotyčný uvaří jídlo z hodnotných surovin.

Podle Jany Divoké ze STOBu sice za 20 korun není možné připravit zdravou a chutnou stravu pro čtyři osoby, ale jednu porci vyváženého jídla pro dospělého člověka lze pořídit určitě. Zároveň dodala, že na zdraví bychom šetřit neměli, byť to pro mnohé může být těžké.

Nakupujte s rozumem

Lidé by se podle ní měli naučit správně nakupovat. Nenechat se například strhnout reklamou, dopředu si připravit seznam a nekupovat potraviny, které původně nechtěli.

"Naše populace využívá sice akčních slev, ale neuvažuje nad tím, jak zdravé potraviny to jsou a co přinášejí našemu tělu. Je lepší nakoupit méně potravin, ale kvalitních, aby našemu tělu dodaly potřebné živiny ve správném poměru. Dnes musí výrobci na obalech uvádět složení a výživové hodnoty. Doporučuji těmto informacím věnovat velkou pozornost," konstatovala nutriční terapeutka Tereza Försterová.

Dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju mezi levné a zdravé potraviny řadí třeba mléčné výrobky - například z vaničky tvarohu a nastrouhané mrkve je možné připravit večeři pro dva.

Maso můžete částečně nahradit luštěninami

Vhodné jsou na přípravu polévek, salátů a pomazánek také zdravé luštěniny. V jídelníčku by neměla chybět zelenina, například zelí, řepa nebo kapusta. A pokud to jde, využívat sezonní produkty.

"Ušetřit se dá především tím, že si budu vařit doma. Pokud je možnost, co nejvíce využívat plodiny z vlastní zahrady, přebytky zamrazovat nebo zavařovat, třeba leča, okurky, fazolové lusky. Naložit si zelí, usušit nebo zamrazit houby, často používat luštěniny, vločky, neochucené polotučné mléčné výrobky, sardinky ve vlastní šťávě," řekla Hlavatá.

Máte recept na levné a zdravé jídlo? Podělte se o něj s dalšími čtenáři. Recepty můžete nahrávat ZDE.

Doporučuje rovněž přebytečné jídlo nevyhazovat, ale i menší porce zamrazit. Hodně se dá podle ní ušetřit na mase, vhodnou alternativou jsou luštěniny, vejce, tvaroh. Důležité je také jíst pravidelně - tím se zamezí přejídání a zbytečným chutím.

Mezi doporučené zdravé potraviny patří různé druhy čočky, fazolí, sója, hrách, cizrna, ale taky kroupy, pohanka, polenta nebo jáhly.

Nakupujte kvalitní potraviny výhodně! Nejlepší slevy sledujte na serveru AKČNÍ CENY.

"Stále u nás bohužel platí: tam dobře vaří, protože toho dávají hodně," poznamenala výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. Doporučuje jíst především potraviny, které jsou co nejméně upravené, dochucené, trvanlivé.

"Dodám organismu potřebné látky a nemusím toho sníst kvanta. Co neprošlo dalším zpracováním, je to pravé. Pár příkladů: maso je lepší než uzeniny a konzervy, brambory mají více živin než knedlíky, ovoce upřednostňujte před džusy," dodala Kaprhálová.

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Sdílíte na sítích fotky dětí? Někteří rodiče už platí vysoké pokuty

Kyberšikana

Sdílení na sociálních sítích je fenoménem dnešní doby. Začalo to před více než deseti lety, kdy se první generace...

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Pozor na vysokoproteinovou dietu. Může škodit ledvinám, srdci i kostem

Flank steak s chimichurri marinádou

Ačkoli odborníci stále dokola vysvětlují, že efektivně zhubnout a pak si nižší hmotnost i udržet je možné pouze tak, že...

Z velryby do léta laňkou? Zvolte si vlastní cestu ke štíhlým křivkám

Cvičit efektivně a s viditelnými výsledky se dá i doma na gauči

Plavková sezóna se neúprosně blíží. Už se nám honí hlavou, jak v těch plavkách vlastně budeme vypadat? Pokud vám vaše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz