Snídaně je základ. Jak by měla správně vypadat?

aktualizováno 
Snídaně je podle odborníků na výživu nejdůležitější jídlo dne, které nám pomáhá správně nastartovat celý organismus. Jak by taková zdravá ranní strava měla vypadat, vám poradíme v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

I když spíme, náš organismus pracuje, a právě proto ráno potřebuje doplnit energii. Pokud však člověk nesnídá, tělu chybí živiny a dotyčný se pak dojídá většinou odpoledne nebo večer. I proto těmto lidem častěji hrozí nadváha či obezita.

Všechny díly seriálu Vím, co jím najdete zde

První jídlo dne bychom si měli dopřát nejpozději hodinu od probuzení. „Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent celkového denního energetického příjmu,“ říká výživový specialista Petr Havlíček, odborný garant Vím, co jím.

Velikost porce ovšem záleží na tom, jestli celý den sedíte v kanceláři, pracujete manuálně či pravidelně sportujete. 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Orientačně platí, že snídaně dítěte by se měla pohybovat od 1 800 do 2 000 kJ, u dospělého kolem 2 800 kJ a u hubnoucích do 1 800 kJ. Uvedené hodnoty jsou však pouze obecné doporučení, důležitější je složení jednotlivých živin a ne energie. 

Každá snídaně by měla obsahovat všechny potřebné živiny - tedy bílkoviny, sacharidy a tuky. 

„Jako rychlou a zdravou variantu můžete vyzkoušet například smootie, které si uděláte z čerstvého ovoce, ořechů, mandlí, tvarohu a mléka,“ doporučuje Petr Havlíček. 

Ideální slanou snídaní je zase třeba žitný chléb s pomazánkou z tvarohu, ořechů a bylinek či míchaná vajíčka. „Obojí samozřejmě doplněné nakrájenou zeleninou,“ dodává odborník.

Důležitý je i pitný režim. Ráno je vhodný teplý nápoj - tedy neslazený ovocný, zelený nebo černý čaj. Dopřát si však můžete také bílou kávu nebo džus ředěný vodou.

Další rady a recepty na zdravé snídaně najdete ve videu.

Autor:

Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Další z rubriky

Hubnutí podle módních trendů. Odborník radí, na které diety si dát pozor

Ilustrační fotografie

Hubnutí je i byznys. Proto se stále objevuje spousta módních diet, které se odvolávají na různá vědecká zjištění a...

Jak má vypadat správná svačina? Někdy postačí ovoce a hrst oříšků

Ilustrační fotografie

Svačit, či nesvačit? Odborníci říkají určitě ano. Správná svačina nám totiž pomůže nabrat energii a doplnit živiny v...

Při dietě jsou ideální základní potraviny, řekl v Rozstřelu Petr Havlíček

Výživový specialista Petr Havlíček v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4....

Za posledních třicet let jsme si ve stravování malinko pohoršili, řekl v Rozstřelu výživový specialista Petr Havlíček....

Najdete na iDNES.cz