Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

aktualizováno 
Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nadváha a obezita jsou dnes celosvětovým problémem, jen v České republice jimi trpí více než 60 procent dospělých.

„Jednou z hlavních příčin, proč naše populace tloustne, je příjem nadměrného množství bílé mouky a rafinovaného cukru spolu s vysokým příjmem tuků ve stravě a nedostatečnou fyzickou aktivitou,“ říká Petra Archmann, lékárnice a vedoucí poradny pro snižování hmotnosti Polikliniky AGEL v Plzni.

Proč právě bílá mouka?

Vyrábí se rozemletím pšeničných zrn zbavených svrchního obalu a klíčku, čímž přichází o většinu důležitých složek, jako je vláknina, vitaminy (B, E a betakaroten) a minerály (fosfor či draslík).

Jaké další mouky vyzkoušet?

Čiroková mouka – má výborné pečicí vlastnosti, je ideální surovinou pro přípravu bezlepkového pečiva. Je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Rýžová mouka – lehce stravitelná potravina, nejvíce se používá na zahušťování.

Pohanková mouka – velmi vhodná na přípravu slaného pečiva, placek, sladkých moučníků a sušenek.

Konopná mouka – je vyrobena semletím výlisků lisovaných konopných semínek z vybraných odrůd konopí, které neobsahuje THC. Je přirozeně bezlepková, má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah sacharidů.

Čočková mouka – používá se na zahušťování pokrmů, polévek a přípravu kaší. Má vysoký obsah bílkovin.

Kaštanová mouka – vzniká díky mletí sušených jedlých kaštanů, které jsou bohaté na vitaminy C, B1 a B6, na draslík, vápník, hořčík, fosfor a další důležité látky. Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková. Jejím přidáním do pečení docílíte sladké příjemné chuti a ořechové vůně.

„Pšenice je důležitým zdrojem energie díky obsahu polysacharidů, tedy škrobu, dále obsahuje v menším množství bílkoviny (lepek) a v minimálním množství jsou zastoupeny i tuky. Právě zbavením vlákniny se pro nás stává bílá mouka hůře stravitelnou a v nadměrném množství v přijímané stravě nám může způsobovat trávicí potíže. Navíc tím, že je bílá mouka zbavena pro náš organismus cenných látek, poskytuje z hlediska výživy jen krátkodobé zasycení. Nejzávažnější projev intolerance bílé mouky, zejména její součásti lepku, představuje onemocnění celiakií,“ vysvětluje Petra Archmann.

Pokud netrpíte alergií na lepek, nemusíte se bílé mouce zcela vyhýbat, ale rozhodně byste ji měli ve svém jídelníčku omezit a nahradit vhodnými alternativami.

Výměna není složitá

„Zdraví prospěšná celozrnná mouka má zachovaný obsah vlákniny, vitaminů a minerálů, stopových prvků a enzymů a navozuje delší pocit nasycení v porovnání s bílou moukou,“ říká výživová poradkyně Petra Archmann, podle které je vhodná i špaldová mouka, která se získává z nešlechtěného druhu pšenice, s vyšším podílem minerálních látek jako hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo zinek, vitaminů skupiny B a bílkovin. Špaldě se proto připisují pozitivní účinky na imunitní systém a je lépe stravitelná. Ze špaldové mouky můžete vařit a péct podobně jako z mouky pšeničné.

Jen mějte na paměti, že hladká špaldová mouka je o něco hustší, takže například těsto na pečivo méně nakyne a celozrnná špalda, stejně jako ostatní celozrnné mouky, kyne jen minimálně. Proto je vhodné v receptech na kynuté pečivo obě mouky namíchat, případně přidat více prášku do pečiva, jedlé sody či droždí. Odbornice z poradny pro snižování hmotnosti také doporučuje kukuřičnou mouku.

Kukuřice totiž neobsahuje lepek, protein, který se nachází v jiných obilninách a který způsobuje u mnoha dětí nesnášenlivost. Kukuřice je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. Používá se na výrobu chleba, tortill i na obalování.

Omezte bílý cukr

„Rafinovaný cukr má vysoký obsah energie, ale jen minimální výživovou hodnotu a neobsahuje téměř žádné další látky, vitaminy ani minerály,“ vysvětluje lékárnice a výživová poradkyně.

Co vyzkoušet místo rafinovaného cukru

Kokosový cukr – pochází z nektaru květů kokosových palem a obsahuje antioxidanty, aminokyseliny, vitaminy i minerální látky. Nebývá rafinovaný, je tmavý, karamelové chuti a složením sacharidů se podobá stolnímu cukru.

Med – obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – vitaminy, minerály, antioxidanty, enzymy i látky s antibakteriálními účinky.

Stévie sladká – je třistakrát sladší než cukr při nulovém obsahu kalorií. Obsahuje vitaminy A a C a dále například vápník, draslík a železo.

Kukuřičný sirup – má neutrální chuť; sladí méně než například sirup agávový, ale více než rýžový. Použití je univerzální, hodí se všude tam, kam potřebujete dodat sladkou chuť.

Nerafinovaný přírodní třtinový cukr – vyrábí se z třtinové šťávy, která se suší a následně krystalizuje na cukr. Neprochází procesem rafinace, proto neztrácí důležité látky, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a zinek, enzymy a vitaminy.

Nadměrná konzumace rafinovaného cukru tělo zatěžuje a má pak vliv na řadu nejrůznějších zdravotních problémů. Po čase můžete pozorovat například únavu, bolesti hlavy, deprese, podrážděnost, poruchy zažívání nebo častější výskyt kvasinkových onemocnění, protože bílý cukr se v těle stává živnou půdou pro různé mikroorganismy, kvasinky a jedovaté látky. Organismus také okrádá o vápník, narušuje imunitu, přispívá k obezitě, způsobuje hemoroidy a zácpu a může mít nepříznivý vliv na onemocnění srdce a cév.

Sladit se dá zdravěji

Jednou z možných alternativ bílého cukru je melasa. Tato sladká sirupovitá látka tmavě hnědé až černé barvy neobsahuje takřka žádný cukr, který je z ní odstraněn, tím pádem má i mnohem méně kalorií.

„Melasa není tak známým vedlejším produktem výroby třtinového cukru. Obsahuje vápník, železo, sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík a další minerální látky a pochopitelně i vitaminy, například A, C, D a většinu ze skupiny B,“ doplňuje výživová poradkyně Petra Archmann, která doporučuje i různé sirupy, jako například javorový.

„Přestože se jedná o vhodnější varianty klasického cukru, je nutné konzumaci těchto potravin kontrolovat a nepřijímat jich ve stravě velké množství. Nejlepším řešením je omezit přidané cukry ve stravě a konzumovat převážně přirozeně se vyskytující sacharidy v ovoci a zelenině, bohaté na zdraví prospěšné látky a vlákninu,“ uzavírá odbornice.

Článek vyšel v květnovém vydání časopisu Zdraví.

Na cukru byl závislý i Zdeněk Pohlreich. Zhubnul, protože si více hlídal příjem cukrů, bílého pečiva a těstovin:


Autor:

Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

Trenér Jennifer Anistonové radí padesátnicím, jak na štíhlou postavu

Trenér Jennifer Anistonové

Leyon Azubuike je léta trenérem herečky Jennifer Anistonové, která letos oslavila padesáté narozeniny. Po kulatinách jí...

Petra vážila metrák. I přes nemocná střeva zhubla o 25 kilo

Petra Karvayová

Petra Karvayová trpí ulcerózní kolitidou, léčí se se štítnou žlázou, navíc po úrazu nohy dlouho nechodila a jen ležela....

Pět důvodů, proč tloustnete, i když se nepřecpáváte

Ilustrační snímek

Snažíte se hlídat v jídle, přesto se vám nedaří hubnout a možná dokonce přibíráte. Kde může být problém, že se vaše...

VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty
VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty

Pudink v hrníčku je klasika, zkuste z něj ale vykouzlit ještě větší dobroty. Co třeba tříbarevnou bábovku, koláčky v zapékací misce anebo dort, kterým okouzlíte na každé dětské oslavě.

Najdete na iDNES.cz