Udržujte se i v šedesáti
Ačkoliv pro většinu představuje věk kolem šedesáti odchod do důchodu, tedy zasloužený odpočinek, neznamená to, že tím končí aktivní část života. Právě naopak, teď máte konečně více času na sebe.
„Čím je člověk starší, tím častěji se u něj objevují bolesti kloubů, zad a problémy s kardiovaskulárním systémem. Játra, žaludek a trávicí ústrojí bývá také v horší kondici než v mladším věku. To vše je důvodem k tomu se ještě více zaměřit na zdravé jídlo a neustat v pohybu,“ říká trenérka Hollerová. Podle ní patří mezi vhodné sportovní aktivity pro šedesátnice aerobní i posilovací cvičení.
„Zkuste aspoň tři hodiny týdně provozovat nějakou aerobní aktivitu – nordic walking, plavání, rychlou chůzi. Posilování zařaďte zhruba dvakrát týdně. Zabráníte tak ztrátě svalové hmoty, řídnutí kostí a zpomalování metabolismu. Kromě toho posilování pomáhá v prevenci proti úrazům z pádů, jelikož zlepšuje rovnováhu a koordinaci těla,“ radí Hollerová.
Šedesátníci už by se rozhodně neměli pouštět do žádných drastických diet ani hladovek. Mezi obecná doporučení pro sestavení jídelníčku pro ženu i muže 60+ je dostatek bílkovin, ale i komplexních sacharidů a tuků.
„Zastoupení bílkovin v každém jídle zmírňuje přirozený úbytek svalové hmoty. Vhodným zdrojem je rybí a drůbeží maso, které je snadněji stravitelné. Součástí každodenní stravy by měla být zelenina, a to i tepelně zpracovaná, a čerstvé ovoce. To vše nezapomínejte doplnit o komplexní zdroje sacharidů jako třeba quinoa, pohanka a ovesné vločky. Neméně důležité jsou ve stravě tuky, které tvoří neodmyslitelnou a esenciální skupinu, takže se jich nebojte a do jídelníčku je zařazujte,“ dodává výživová specialistka Monika Bartolomějová.
Ukázkové cvičení: řádné protažení
Posadíme se buď do tureckého sedu, nebo nohy natáhneme před sebe. Pravou rukou se opřeme celou plochou dlaně o podlahu, levou rukou se chytíme za hlavu (prsty se dotýkají pravého spánku) a s výdechem přitáhneme hlavu směrem k levému rameni. Na nádech povolíme. Přitahujeme vždy s výdechem. Doporučený počet opakování přizpůsobíme podle toho, jak je nám to příjemné.