Diskuse k článku

Jak slaví Vánoce cizinci v Česku? Líbí se jim Ježíšek a trhy, kapr ne

Pro většinu z nás znamenají Vánoce stromeček, dárky, koledy a cukroví. Jak ale prožívají Vánoce cizinci žijící v Česku? A co si myslí jejich děti o Ježíškovi?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M52a54r55t47i43n14a 20B19e34r81á68n28k37o64v40á 5397675162

Já! A mám ráda i rybí polévku!

Kapr na snídani na Hod Boží! Studený! Mňam

+2/0
27.12.2017 17:49

M75i54c45h79a18l 72M34i50l81l79e36r 9486932769932

za meho detstvi take: studeny smazeny kapr a babiccin bramborovy salat rano na Bozi hodR^

+1/0
28.12.2017 8:40

I24v31a 58D69o73l32a84n47s10k87á 2463566650910

Tohle je tomu Francouzovi co ohrnuje nos nad ceskym vanocnim cukrovim: Jedina sladka vec co se serviruje ve Franci o Vanocich je La Buche de Noel, coz je vlastne piskotova rolada ozdobena jako poleno ktere se dava o Vanocich do krbu. Krome toho, ze vypada neobvykle, chutna ta rolada jako obycejny dort. Jemne cukrovi, takove jake pecou v Cechach, jsem tam nikdy nevidela a kdyby ano, tak to asi nebylo nic vyjimecneho, protoze jsem na to docela zapomela.

+5/−3
27.12.2017 11:42

M14i18c13h28a45l 20M91i86l71l46e81r 9236922319402

francouzske cukrarstvi je svetove proslule a nejake susenky stoji proti nemu asi jako sardinka proti lososu.

+1/−4
27.12.2017 18:16

I81v84a 87D91o34l23a43n80s69k93á 2833896170450

Mohou byt prosluli jak chteji, ale jsou take nadmiru arogantni kdyz to prijde k vareni nebo k peceni susenek. Na ty jejich madeleinky a makaronky nemusi byt tak prehnane pysni. A krome toho, jeste se mi nestalo, abych v jakekoliv zemi poslala zpatky hovezi maso. kdyz jsem predem zadala aby bylo dobre upecene. Ve Francii se mi to stalo dvakrat za jediny den. Vyuzivam tehle prilezitosti, abych zdejsi lid varovala: neobjednavejte si ve Francii hovezi pokud ho nechcete jist syrove.

+3/−3
27.12.2017 19:55

T90e71r25e67z57a 76H70a32j30k57o65v11a 5367582224860

Pro me to arogantni neni. Asi jste nevidela opravdove francouzske cukrovinky a dortiky. To je spice.

https://www.gourmetcook.org/?p=386 treba tohle...

+2/−2
27.12.2017 23:20

I59v39a 63D16o27l13a57n64s40k78á 2703366430330

Pekne. A mohu vam ukazat cukrarny v Praze kde to vypada zrovna tak.

+2/0
28.12.2017 1:22

M61i30c83h51a79l 73M65i54l44l53e69r 9596642409352

moc bych si pral souhlasit, ale bohuzel to tak neni.

Ziji v zamori a kdykoliv jedu do Prahy na navstevu, davam si vzdycky praci vyhledavat cukrarny, ochutnavat a delat seznam tech nejlepsich, kam se zase rad vratim nebo tam vezmu hosty. Nemohu si pomoci, ale skutecne nachazim mnohem lepsi cukrarske vyrobky ve Francii a ve Vidni. Skvostne.V

Jsem tak trochu nostalgicky a rad bych v Praze znovu nasel ta tradicni kavova zrna a original laskonky. Nejlepsi zrna jsou ve Vodickove ulici v Liberskych lahudkach, ale jsou prilis preslazena. Ostatni vyrobny nestoji za rec.(pokud nekdo mi da doporuceni, rad se tam pri pristi navsteve podivam)

Laskonky jsou zoufale - byvaly s liskovymi orisky, dnes je vsude delaji s kokosem a zase prilis mnoho cukru. Jakoby si vyrobci neuvedomovali, ze prilis mnoho cukru prebije vsechny ostatni chute a kokos se proste nevyrovna oriskum. Parizske spicky plnene pravou parizskou naplni, ne parizskou slehackou nebo maslovym kremem, se mi jeste sehnat nepodarilo. Ve Vidni ano.

Ceske vanocni cukrovi je ceska specialita a mezi susenkami patri ke spici, ale mezi cukrarskymi vyrobky vseobecne ne.

-

Nema smysl si stezovat na hovezi ve Francii protoze francouzska kuchyne je znama tim, ze hovezi ( a nejen hovezi) serviruje nedopecene - nebo mene grillovane.

To neni zadna arogance, ale znamy fakt francouzske kuchyne. Je treba si uvedomit, ze ve Francii se vari po francouzsku, ne podle prumerneho stravnika z ceske kotliny a ze ramncouzska kuchyne ma ve svete to nejvyssi renome uz po cela staleti.

Francouzi dost dobre nechapou, jak muze nekdo pozadovat hovezi tak dukladne udelane, ze je jak podrazka od boty. Natoz aby chutnalo. Domnivaji se, ze servirovat podrazku je jak urazkou hosta, tak pod uroven sefkuchare a "patrona" podniku. Vetsina francouzskych kucharu si dava zalezet na chuti, to je jeich vizitka.

+2/−2
28.12.2017 2:22

M33i85c84h68a81l 43M54i35l10l27e87r 9236602379782

oprava: ...ze francouzska kuchyne...

0/0
28.12.2017 2:24

I16v43a 87D95o95l45a26n83s77k47á 2313146930200

>Ceske vanocni cukrovi je ceska specialita a mezi susenkami patri ke spici, ale mezi cukrarskymi vyrobky vseobecne ne.>

No a kdybysme zustali jen u toho vanocniho cukrovi, o cemz jedinem tady byla na zacatku rec, tak jsme se nemuseli zabrednout do tehle debaty. Nikdo mi nevymluvi, ze ceske vanocni cukrovi je nejlepsi a o tom to bylo nez jste se na mne sesypali jako srsni. :)

+3/0
28.12.2017 2:52

K46a35m70i68l43a 89K16a11l17e30n59s38k60á 9256627587508

Já Vám poradím, nejezděte do Francie pokud nedokážete přijmout cizí kuchyni. ;-) Zkrátka všude se vaří jinak. Možná jste měla ve Francii ochutnat raději skvělé humry, nebo krevetky atd. ;-)

+1/−1
28.12.2017 0:00

I95v31a 30D85o31l75a36n16s88k50á 2423596850870

Mila pani Kalenska,pani Hajkova, pane Millere, do Francie jezdim casto z duvodu jinych nez je turismus a prave proto uz nepadam na kolena jako vy. A pokud si objednam dobre propeceny steak, je na nich aby mi vyhoveli. Vic nic jsem po nich nechtela. A kdyz si ten samy den objednan hovezi a la Stroganoff v domeni, ze aspon to se dlouho dusi a tim padem to bude pro mne pozivatelne, tak mi to prinesli temer syrove. Mate pravdu, priste si dam krevetgy nebo humra. Na tom se da tezko neco zkazit.

+2/−1
28.12.2017 1:35

M26i86c38h72a21l 96M78i82l48l11e90r 9776472119602

;-) co takhle si sebou privezt zasobu rizku?;-)

Omlouvam se jestli jsemzareagoval prilis sarkasticky, cert mi nedal.

-

My na nasich cestach davame prednost mistni kuchyni, kde jen mozno, protoze to je soucast navstevy cizich zemi at tam jedeme jako turiste nebo na sluzebni cestu.

Steak se pripravuje v ruznych stupnich propecenosti, ale profesionalni kuchar nebude chtit servirovat stupen zvany podrazka.

+1/−1
28.12.2017 2:30

I55v77a 31D75o51l63a82n96s78k25á 2593436610540

>Steak se pripravuje v ruznych stupnich propecenosti, ale profesionalni kuchar nebude chtit servirovat stupen zvany podrazka.<

Dekuji vam. Bez vaseho poucovani bych si na svete nevedela rady.;-(

Pokud jsem v Parizi, davam prednost mistni kuchyni ve forme kuskusu.

0/0
28.12.2017 2:45

M48a72r51t30i42n43a 51S32e52d50l60i70c22k81á 5292945521382

Ne každý je před Francií poprděný už jen z toho titulu, že je to Francie.

+1/0
29.12.2017 22:02

M34i55c42h72a21l 83M43i33l42l89e58r 9566612629262

PS. Na krevetach nebo humrovi se toho da zkazit spoustu a co vic, pokazit je dost nakladne.

Prohlaseni "Na tom se da tezko neco zkazit. " dokazuje dost velkou neznalost veci.;-)

Pokud mohu doporucit restauraci na ustrice, ryby, humry a jine morske plody, je v Montparnasse, jmenuje se

Le Bar a Huitres Montparnasse,

112 boulevard du Montparnasse, na rohu s boulevard Raspail.

0/−1
28.12.2017 2:38

I38v10a 37D48o56l14a67n18s33k35á 2793246790500

Pane Millere,vy s tim poucovanim neprestanete? Krevety a humra kupuju v mistni samoobsluze a za pet minut je vecere hotova. Maslo a cerstvy cesnek je vse co k priprave potrebujete. Jen z toho nedelat vedu. Neznalost veci, indeed.

+1/0
28.12.2017 2:58

M10i76c83h71a31l 19M16i21l75l61e67r 9856182119602

"Krevety a humra kupuju v mistni samoobsluze a za pet minut je vecere hotova."

;-D Krevety a humra ze samosky, za 5 minut hotovo - to na velke kucharske umeni nevypada. Velka neznalost veci, indeed.;-)

+1/−1
28.12.2017 8:44

I73v94a 88D97o54l83a81n90s55k94á 2333666460190

Ano, jednoduche, mily snobe. Jinak to totiz ani nejde. Zeptejte se francouzskych kucharu.

+1/−1
28.12.2017 9:09

M46i41c68h63a82l 41M22i73l84l40e53r 9206262349742

;-D 1) francouzsti kuchari nechodi nakupovat ty humry a krevety do Lidlu nebo jine samosky, to by se poradne - nebo take posupne- zasmali uz pri samotne zmince

2) je zrejme, ze o priprave humra a morskych plodu toho moc nevis.

Ale to neni prekvapive u nekoho, kdo to nakupuje v samosce.

0/−1
29.12.2017 3:46

M80a69r95t65i56n59a 40S89e26d35l66i28c85k38á 5752965511682

To by jaksi chtělo, aby si restaurace dala pořádně záležet na výběru kvalitní suroviny, nicméně další postup už je podobně jednoduchý.

0/0
29.12.2017 22:29

M12a38r29t97i32n34a 68S48e98d20l58i53c43k66á 5572255731352

Francouzi jsou tradicne namysleni, maji vsechno jidlo/vino automaticky nejlepsi a jidlo/vino z ciziny by pro jistotu nikdy nestrcili do pusy.

0/−1
29.12.2017 14:43

M36i10c88h58a16l 51M52i38l26l22e36r 9446182429112

ze by pripad knedlikove posedlosti zatemnujici mysleni a ignorujici fakta?;-)

0/0
29.12.2017 18:39

M50a24r94t54i82n47a 70S95e18d59l30i41c71k90á 5982705691632

Kdepak, praxe :-)

0/0
29.12.2017 22:01

I50v69a51n 78M52i32n77á54ř 7922184557211

Naštěstí o tradičním vánočním prodeji kaprů - cizinci nerozhodují :-).

+6/0
26.12.2017 17:06

K11a25r51e92l 52V61a70c90h86u65t 9133802979843

Navzdory titulku jsem se dočetl, že kapři se cizincům líbí (v kádích). ;-)

+6/0
25.12.2017 16:39

R20a80d46i26m 51P66o79l66á71š59e71k 9706723769379

No, už to nejsou ty otlučené ryby, co se občas obrátily břichem nahoru, jako tomu bylo ke konci socíku.:-)

+5/0
25.12.2017 17:08
Foto

J53a62n 49Č95e94r28m25á29k 4979568195977

nj, nejlépe z těch lidí Vánoce pojali ti Američané, kteří jako jediní zmiňují jejich duchovní rozměr a také ho aplikují v praxi... Hezký je i zvyk podělit se o svůj blahobyt s potřebnými - s dětmi z domovů a bezdomovci...

+10/−1
25.12.2017 16:14

V71l63a14s47t97i54m46i67l 73Š56t90e14c54h83e44r 1525915309805

Párky jako slavnostní jídlo.;-DTak to mě pobavilo.

+6/0
25.12.2017 14:12

L88e92n62k43a 13P62o83k13o65r93n60a 4485693428677

At si kazdy ji na Vanoce i jindy, co chce. Vzdyt je to jedno. Blby je, ze se vetsina lidi prezira.

+3/0
26.12.2017 11:56

V18l13a67d21i72m26í35r 18J63i96r70k45a 7514216834718

Kdyby byl kapr hnusná smradlavá ryba, nezačali by ho Rožmberkové chovat na celém území jižních Čech. To nezmění ani ti dnešní zmlsaní vyměklíci, co se ve Francii cpou žábama a slimákama.

+14/−13
25.12.2017 11:35

M37i76c75h29a15l 19M29i11l83l24e50r 9796732229172

Tak ja ti reknu, ze kdyz jsem pred lety zil v Ceskoslovensku, kapra jsem mel rad. Kdyz jsem se ale usadil v zamori, kapr mi tu nikdy nechutnal, protoze tady ho lovi pro jidlo jen mala hrst nadsencu, necisti se v kadich jako u vas a chutna opravdu bahnite. Protoze se tu premnozil, zaneraduje vodu bahnem a tim z ni vyhani jine ryby, byl prohlasen za skodnou.

Mel jsem tu kapra jen dvoje vanoce na zacatku a od te doby ne. Jakmile jsem ochutnal jine ryby, obzvlast morske, uz kapra nechci.

+7/−1
25.12.2017 11:43

R30a71d85i75m 40P84o79l57á63š63e84k 9986453419279

Holt to se nedá nic dělat, kdyby kapr nebyl tak odolná a rychle se množící a rostoucí ryba, tak by ho kdysi Římané nepřinesli odněkud z malé nebo Střední Asie do Evropy a nerozmnožili ho tady.

A taky se nedá nic dělat s tím, že kapr v teplejších oblastech se chová jako invazivní ryba, má tam na dně v bahnu mnohem víc potravy než u nás, roste taky mnohem rychleji než u nás, to co u nás naroste za tři roky, tam naroste za rok a obdobně rychle dosáhne kapr dospělosti a množí se. Ovšem zřejmě čím rychleji rostě, tím má méně kvalitní maso plus navíc ho tam delším hladověním v čisté vodě nečistí od zápachu z bahna.

+5/0
25.12.2017 16:04

R41a90d81i32m 32P70o93l22á62š97e82k 9666373589749

Ono hlavně v té době to byla postní ryba a proto se nikdo neohlížel na to, že by poněkud zapáchala blátem. Všem stačilo, že se i v postní době mohli nacpat nějakým bílkovinným a poměrně vydatným jídlem.

Navíc Rožmberkům a obecně všemu panstvu velmi vyhovovalo, že i během postů, kterých bývalo dohromady nějak až dva měsíce v roce, se poddaní najedli a neztráceli tak na síle.

+2/0
25.12.2017 15:58

L54a44d50i88s50l73a65v 45J52a86r57o29š 6214659290197

Kdo jí kapra, protože mu chutná a ne proto, že je to tradice, ať se přihlásí! ;-P

+32/−3
25.12.2017 11:25

V83í69t 66V81ý59m97o51l89a 8458364584335

Tak se hlásím. :)

+20/0
25.12.2017 11:32

I76v57e28t52a 97N87e19s50t57l56e90r53o75v55á 3388441731510

:-)

+2/0
25.12.2017 13:03
Foto

H81a56n43a 88M98a95t69ě76j25ů 9550924602520

Já.

+3/0
25.12.2017 13:15

A23l24e41n67a 94V68e15s30e33l55á 3773611375788

Já.

+3/0
25.12.2017 13:48

I23v15a 13D68o16l25a93n54s11k88á 2863576310810

Dala jsem si ho i uprostred leta, tak ho mam rada.

0/0
27.12.2017 11:35

R31a71d62i57m 96P13o76l38á43š86e43k 9756683309589

Musí být dobře vyčištěný od rybničního zápachu v čisté vodě v sádkách a potom dobře připravený.

Ale asi se zápachem bahna není větší problém ani v běžných rybnících, pokud se příliš nehnojí, protože běžně se kapr dá koupit i při výlovu rybníků, tudíž nevyčištěný. A nikdo se zatím neozval, že by takový kapr páchl rybinou. I když tady asi velmi záleží na konkrétním rybníku. Například u nás na Ostravsku je hodně rybníků podél Odry v chráněné oblasti, kde rybáři mohou rybníky hnojit a v nich přikrmovat jen omezeně.

Jinak mně vadí, že má hodně měkké nepevné maso, já ryby hodně nakládám a zavařuji ve stylu konzervovanch rybiček a první zkoušky ukázaly, že při běžném postupu vhodném pro mořské ryby maso z našich sladkovodních ryb nedrží tvar.

+2/0
25.12.2017 16:14

R10a64d37m71i27l56a 70S22i85m85č44á58k68o23v52á 5795463465325

nejlepší je vždy na druhou večeři k Pelíškům ;-DR^

+2/0
25.12.2017 18:05

M98a60r92i30e 64S33r11h84o71l25c35o40v56á 9723946108348

Taky se hlásím.:-) A za celou rodinu.:-)R^

+2/0
25.12.2017 21:06

P59a85v14e35l 59V59o75j70á61č53e17k 6242906160950

0/0
27.12.2017 0:44

Z38u45z31a97n17a 44V72i47n25k70l98e95r60o55v87á 6840722227

A nejlepší je si ho ještě vlastnoručně ulovit. Nesmí být tlustej, musí to být vysportovanej kapřík s minimem tuku a pak je vynikající.

0/0
27.12.2017 18:44
Foto

J27i30ř59í 42D96v49o10ř26á58k 5135799920698

On švédský Surströmming, tedy biologická zbraň v podobě shnilého slanečka .....

Zlatej kapr.

+10/0
25.12.2017 11:23

E79l18a 39Č11u20l51í96k92o89v86á 5487877636601

smrdí to děsně, ale na chuť je to dobré :-)

0/0
25.12.2017 23:40

M28a86r30t53i77n 43K75o29l37á42ř 1215544429875

Já se nedivím že skoro nikomu nechutná kapr, je to v kontextu s ostatními hnusná smradlava ryba

+15/−13
25.12.2017 11:16

M10a42r39e21k 58K66a17l32i92n16a 3719694985118

Podle mě to není pravda. Já mám rád všechny ryby a kapr, zvláště menší, dobře obalený a dobře osmažený, není nijak špatný... Upřímně mi nepřijde, že by se chuť až tak dramaticky lišila od jiné smažené ryby...

+13/−1
25.12.2017 11:21

R14u27d80a 65S61l42a75v93í71k 5943348676821

Ryba, která se celý život válí v blátě, prostě chutná jako bláto.

+3/−14
25.12.2017 11:24