(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Parkování se v Olomouci bude platit i aplikací, město navíc vyladí ceník

  • 7
Dobrá zpráva pro řidiče: obyvatelé a návštěvníci Olomouce budou moci od jara platit za parkování v centru pomocí webové aplikace v chytrém telefonu s internetem. Současně budou mít na výběr více možností ohledně délky stání, což se pozitivně promítne do výsledné ceny. Výhodnější ceník radnice zavede i v parkovacích automatech.

„Předpokládám, že nový způsob úhrady parkovného (přes smartphone) začne fungovat v dubnu, nejpozději v květnu letošního roku,“ upřesnil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Dodal, že úředníci odboru koncepce a rozvoje magistrátu oslovili v souvislosti s internetovými platbami tři firmy, které se zabývají vývojem příslušného softwaru a aplikací. Za nejlepší radní označili nabídku firmy MPLA.

„Tato firma nabízí aplikaci webovou, kterou není potřeba instalovat a aktualizovat v mobilním telefonu. Lze ji použít v každém zařízení, jež má internetové připojení. Další podmínkou pro využití služby je už jen platební karta, respektive bankovní účet, ze kterého budou platby odcházet,“ popsal náměstek.

Platbu řidiči vyřídí pomocí tří kliknutí

Společnost MPLA podle něj městu zároveň jako jediná nabídla zabezpečení plateb bez takzvaných 3D secure, což úhradu poplatku zjednoduší a také urychlí. Aplikace totiž nebude po uživatelích vyžadovat zadání přístupového kódu, tak jako tomu bývá u internetových transakcí zvykem.

„Provozovatel nám garantuje, že po prvotní jednoduché registraci budou na zaplacení parkovného stačit tři kliknutí na displej mobilního telefonu. Prvním si člověk webovou aplikaci otevře, druhým zvolí délku parkování a třetím platbu odešle,“ vysvětlil náměstek.

Podotkl, že díky aplikaci motoristé také ušetří. Tedy ti z nich, kteří potřebují auto odstavit v centru města déle než na jednu hodinu, její cena zůstává na 30 korunách.

„Chtěli jsme novou službu zvýhodnit. Rada města proto rozhodla, že počínaje druhou hodinou parkování si bude možné délku stání zvolit po dvaceti minutách. Cena těchto dvaceti minut bude deset korun,“ uvedl Jakubec.

V praxi to bude znamenat, že pokud řidiči bude stačit zaparkovat například na hodinu a dvacet minut, nezaplatí tak jako dosud hodiny dvě, tedy 60 korun, nýbrž jen 40 korun. Stání v délce jedné hodiny 40 minut ho pak bude stát 50 korun a tak dále.

Nový ceník radnice zavede i v parkovacích automatech, které nechá přeprogramovat. Současně s tím by město mělo vyřešit problém, na který motoristé při platbě mincemi narážejí.

„Stávající praxe je taková, že když chcete zaplatit parkování na hodinu za 30 korun, ale máte dvě dvacetikoruny, tak vám je jedna část automatů nepřijme, druhá vám vystaví lístek o přeplatku, který si člověk ovšem musí vyzvednout na městské policii. Tato komplikace po přeprogramování automatů odpadne,“ řekl Jakubec.

U SMS zůstávají sazby beze změny

Naopak plateb přes SMS se změny týkat nebudou. „Nadále tedy bude platit, že jedna SMS, která stojí 30 korun, se rovná jedné hodině parkování,“ připomněl náměstek.

Podotkl, že pro městskou kasu bude z pohledu „odvodů“ webová aplikace výhodnější než SMS zprávy, z nichž část peněz – řádově jednotky korun – končí na účtech operátorů, kteří odesílání klasické zprávy zprostředkují. „U plateb přes aplikaci budou srážky podstatně nižší, budou představovat jen necelá dvě procenta, která si strhne banka za přijatou platbu,“ popsal Jakubec.

SMS parkovné radnice spustila loni v červenci. Současně s tím sjednotila zóny placeného parkování a poplatek za odstavení aut zdražila. Dříve v Olomouci fungovaly dvě zóny, ve kterých řidiči platili deset a dvacet korun za hodinu.