Soška Panny Marie, kterou někdo ukradl z fary v Šumvaldu

Soška Panny Marie, kterou někdo ukradl z fary v Šumvaldu | foto: Archiv farního úřadu v Šumvaldu

Zloději ukradli farníkům opravenou sochu, kněz za ně bude sloužit mši

  • 15
Farníci v Šumvaldu na Olomoucku přišli po pouhých třech týdnech o čerstvě zrestaurovanou sošku Panny Marie. Umělecké dílo za 100 tisíc korun zdobilo vchod do fary. Jak se zlodějům podařilo 80 kilogramů těžkou sochu z výklenku na zdi dostat, zjišťuje policie. Farář se naopak chystá za pachatele sloužit mši.

Zrestaurovaná soška se do výklenku nad vchodem do fary vrátila teprve před třemi týdny.

"Když jsme sochu do výklenku nad vchod do fary před necelým měsícem vraceli, byla k tomu potřeba vysokozdvižná plošina. Ti, kdo nás okradli, snad museli přijet s něčím podobným. Jinak si to vysvětlit nedokážu," přemítá šumvaldský farář Pavel Hödl.

V nejbližší době se duchovní chystá kvůli zlodějům sloužit mši. "Bude to naše prosba o odpuštění jejich hříchu," podotkl farář. "Je to takový náš zvyk. My samozřejmě jako farnost žádnou vinu necítíme, ale budeme skrze tento obřad prosit za odpuštění pro ty, kteří mají tento svatokrádežný čin na svědomí," dodal Hödl.

Socha zdobila výklenek na vchodem do fary podle místních farníků až 200 let. Nyní je prázdný.

Před tím, než se dostala do rukou restaurátorů, zdobila soška šumvaldskou faru nejméně celé 20. století, zřejmě však ještě mnohem déle. "Naši farníci říkají, že byla stará 200 let. Pro nás je to ovšem především náboženský symbol, který tady v obci nyní samozřejmě postrádáme," poznamenal Hödl.

Po opravě však na zdi vydržela jen tři týdny, v noci na neděli zmizela. Policisté odhadují, že zloději by na jejím prodeji mohli vydělat až 100 tisíc korun.

"Na prázdné místo nad vchodem mě upozornili místní, když jsem sem v neděli ráno přijel odsloužit mši," řekl farář, který si zrenovovanou pískovcovou sochu s novým lakem od ochotného farníka vyfotil.

"Nijak zvlášť jsem si na té fotografii nedával záležet. Ani ve snu by mě nenapadlo, že ji budu potřebovat pro policii k popisu toho, co nám někdo ukradl," poznamenal duchovní.