Sbírka zavražděného sběratele obsahovala mimo jiné platidla z doby panovníků...

Sbírka zavražděného sběratele obsahovala mimo jiné platidla z doby panovníků Ferdinanda I., Ferdinanda II. a Františka I. i různé pamětní mince a řády. | foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Zavražděný sběratel neměl dědice, cenné mince a řády dal stát muzeu

  • 1
Až nyní definitivně skončila dohra dva roky staré vraždy z Prostějova. Dva muži si šli k seniorovi pro cennosti, které tam měl mít. Nic ale nenašli a nyní jsou ve vězení. Po zavražděném sběrateli ale zůstala sbírka mincí, bankovek a řádů, a protože neměl dědice, připadla státu. Ten ji teď předal muzeu.

Soubor má hodnotu kolem 120 tisíc korun a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ji převedl Moravskému zemskému muzeu v Brně.

„Rozsáhlá sbírka mincí a bankovek obsahovala platidla z doby panovníků Ferdinanda I., Ferdinanda II., císaře Františka I., dále zlatníky Františka Josefa I. a platidla carského Ruska, Německa, Švédska, různé pamětní mince, řády a papírové bankovky ve velmi zachovalém stavu. Všechna předaná platidla obohatí sbírky numismatického oddělení Moravského zemského muzea,“ uvedl mluvčí úřadu Robert Hurt.

Podobná situace je zcela neobvyklá. „Tento případ dědictví sbírky mincí byl na Prostějovsku výjimečný. Nejen z hlediska rozsahu a hodnoty majetku, ale i s ohledem na okolnosti, za kterých stát sbírku po zůstaviteli nabyl, neboť ten byl v roce 2012 ve svém bytě zavražděn,“ potvrdil ředitel Územního pracoviště úřadu v Brně Ivo Popelka.

Stát už získal auta, invalidní vozík i 70 kilogramů zvěřiny...

Na celém Prostějovsku nenajde své dědice majetek v přibližně dvaceti případech ročně, a ten tak připadne státu. V letošním roce se však počet těchto případů rapidně snížil, protože začal platit nový občanský zákoník, který rozšířil skupiny případných dědiců.

Nejčastěji jde o pozemky z dodatečných dědických řízení, sporadicky stát dostává byt nebo rodinný dům či například zůstatky na účtech.

„Z poměrně zajímavých dědictví z poslední doby lze zmínit případy, kdy stát nabyl například veterána Škodu Spartak, Škodu 1000 MB, elektrický invalidní vozík či starožitnosti, nebo případ, kdy v minulosti propadlo státu sedmdesát kilogramů masa zvěřinového původu. Pachatel nelegálně zastřelil lesní zvěř a dopustil se tak přečinu pytláctví,“ uvedl Popelka.

...ale také šperky za 412 tisíc nalezené ve skrýši v troubě

Pokud úřad získá majetek, který lze zpeněžit, nabízí ho přednostně ostatním úřadům, státním organizacím, výzkumným pracovištím nebo muzeím. To byl i nedávný případ kolekce šperků, která připadla Puncovnímu úřadu.

„Šlo o soubor 137 šperků z drahých kovů a kamenů. Hodnota klenotů byla odhadnuta na více než 412 tisíc korun. Jednalo se o prsteny, řetízky, přívěsky, náušnice, hodinky, náramky a zlomkové zlato. Při důkladné prohlídce domu z dědictví se podařilo objevit skrýš v elektrické troubě, kde byla sbírka klenotů uložena v dřevěné krabici,“ popsal mluvčí Hurt.

Pokud o majetek veřejné instituce nemají zájem, jde do dražby. Takovým případem byla třeba rozsáhlá filatelistická sbírka, o kterou neprojevilo zájem Poštovní muzeum. Sbírka totiž nemá muzejní, galerijní nebo archivní hodnotu, úřad ji proto nabídne k prodeji.

Naopak šatstvo, nábytek, zařízení domácností a další věci, které lidé za svého života nashromáždili, většinou končí v likvidaci, protože velkou hodnotu obvykle nemají.