Mohelnický Siemens nabere na léto půldruhou stovku brigádníků. Přednost přitom mají děti zaměstnanců.

Mohelnický Siemens nabere na léto půldruhou stovku brigádníků. Přednost přitom mají děti zaměstnanců. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Firmy berou letní brigádníky po desítkách. Roli hraje vzdělání i známosti

  • 0
Sehnat brigádu v Olomouckém kraji letos v létě nebude takový problém jako dřív. Firmám se totiž ekonomicky daří a řada z nich má dostatek zakázek i na léto. Na výpomoc v době dovolených proto vezmou víc posil než obvykle. S brigádníky navíc o prázdninách počítají třeba také komunální služby.

„Plánujeme vzít několik desítek brigádníků, kteří nám pomohou vyplnit mezeru během dovolených. Práce máme nad hlavu, takže šikovní studenti mají u nás během prázdnin dveře otevřené,“ sdělil například Daniel Hama, majitel a ředitel mikulovické společnosti Plastkon.

Ta patří k evropským lídrům ve výrobě truhlíků, květináčů a dalších plastových věcí pro dům a zahradu. Na rozdíl od jiných let podnik letos produkci nesnižuje ani v létě.

Deset až 20 brigádníků bude brát také strojírenská společnost Hopax v Července na Olomoucku.

„Rozhodně nejde jen o pomocné práce. Studenti ze škol s odborným zaměřením u nás najdou práci i přímo ve výrobě nebo v dalších oblastech jako ekologie. Výhodou je, pokud už u nás pracovali a mají také pracovní zkušenosti,“ uvedl majitel a ředitel Hopaxu Jozef Pavlík.

Siemens chce 150 brigádníků, přednost mají děti zaměstnanců

Právě velké firmy v regionu nabízejí nejvíc brigádnických příležitostí. V řadě z nich ale upřednostňují děti zaměstnanců.

„V letních měsících počítáme s výpomocí přibližně 150 brigádníků, kteří najdou uplatnění především na výrobních pracovištích závodu. Letní práci prioritně nabízíme těm zájemcům z řad studentů, kteří mají alespoň jednoho rodiče zaměstnaného v našem závodě a v minulých letech zde pracovali,“ sdělil ředitel mohelnického závodu Siemens Pavel Pěnička.

Mohelnický Siemens je jeden z největších světových výrobců elektromotorů a patří zároveň k největším zaměstnavatelům v regionu.

Studenti najdou práci také na stavbách. Například ve stavební firmě Gemo Olomouc.

„Pomohou nám v době dovolených. Výhodu mají ti, kteří studují stavební obory nebo další obory, které najdou uplatnění na stavbách. Rovněž bereme v potaz také to, zda už u nás pracovali,“ nastínil výkonný ředitel společnosti Gemo Bohumil Mach.

Desítky lidí vezmou i komunální služby, zemědělství je v útlumu

Další desítky míst pro studenty budou v létě u komunálních služeb po celém regionu.

„Počítáme až s třiceti brigádníky. Především jde o práce v terénu v rámci údržby zelených ploch, záhonů a živých plotů,“ popsal ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Zhruba třicet studentů chtějí zaměstnat také Podniky města Šumperka. Jde podobně jako v Technických službách města Olomouce především o středoškoláky. O brigádu se mohou ucházet mladí lidé, kterým už bylo šestnáct let.

„Bude se jednat například o úklidové práce, odstraňování náletů, natírání laviček nebo zábradlí,“ vyjmenoval šéf Podniků města Šumperka Patrik Tomáš Pavlíček. V městských lesích je zase potřeba opravit lesní cesty.

„Postupně budeme spouštět dvoutýdenní turnusy, na každý přijmeme deset brigádníků a brigádnic. První zahájíme 18. července.“

Naopak zemědělství, ve kterém bylo dříve hodně možností a pracovních nabídek, letos spíše ustupuje do pozadí. Nabídky se omezují prakticky už jen na sklizně.

„O prázdninách je to u nás vlastně pouze chmel. Takže od poloviny srpna budeme brát na chmelovou brigádu asi šedesát studentů nad 18 let. Na sklizeň jiných plodin už brigádníky ani nepotřebujeme,“ řekl například šéf Zemědělského družstva Kokory na Přerovsku Vladimír Lichnovský. Více příležitostí pro brigádníky budou mít farmáři spíše až na podzim při sklizních ovoce.