Čtyřkřídlý renesanční zámek s okrouhlými věžemi v nárožích z počátku 17....

Čtyřkřídlý renesanční zámek s okrouhlými věžemi v nárožích z počátku 17. století v Ptení na Prostějovsku, který od roku 1936 patří městu Prostějov, je dlouhodobě nevyužitý a snaha o prodej je už roky také marná. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Roky neprodejná památka stojí tři miliony, zaujala několik možných kupců

  • 51
Radnice v Prostějově v současné době ví hned o čtveřici zájemců o zámek ve Ptení na Prostějovsku, pro který nemá využití. Památkově chráněný objekt je k mání za tři miliony korun, přesto se ho nedaří prodat už několik let.

„Odbor správy a údržby majetku města v současné době eviduje čtyři žádosti o odkoupení zámku. Všichni žadatelé projevili zájem o zámek včetně přilehlých pozemků,“ potvrdila mediální referentka na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

O zámek měli v minulých letech zájem podnikatelé, umělci anebo spolky. Nedávno se přihlásili i manželé z Francie, kteří už se byli na zámku dokonce podívat.

Zámek ve Ptení za tři miliony korun

„Zámek je dlouhodobě nabízen k prodeji. O odkoupení mělo v minulosti zájem množství fyzických a právnických osob, k prodeji však nikdy nedošlo. A to vždy z důvodů na straně zájemců, kteří od svého záměru odstoupili,“ doplnila Kajlíková.

Zámeček tvoří dominantu obce Ptení, jeho historie sahá až na počátek 17. století, kdy rozlehlý pozdně renesanční patrový objekt s okrouhlými věžemi v nárožích postavil Hynek Šarovec.

Objekt pak měnil majitele, v roce 1938 zde vzniklo šest bytových jednotek, bylo tady kino a ještě na začátku 90. let na zámku bydleli lidé.

Byl zde také sklad civilní ochrany nebo konírna. Prostějov poté vyměnil střechu, opravil část konstrukcí a zámek až do současnosti zakonzervoval.

Starosta Ptení Jiří Porteš vysvětlil, že obec si zámek koupit nemůže, protože na nákladné opravy nemá peníze.

„My jako obec bychom byli rádi, kdyby si zámek někdo koupil a opravil ho. My sami bychom opravy neutáhli. Teď jednáme s městem o prodeji některých komunikací kolem zámku,“ řekl starosta.

V minulosti se mluvilo například o přestavbě na hotel, penzion, restauraci, minipivovar, biograf nebo na byty s pečovatelskou službou či domov pro seniory.

Objevil se i návrh, že by zámek svépomocí opravoval občanský spolek a přeměnil ho na kulturní centrum. Poslední odhad, který si město nechalo zpracovat, byl na 2,9 milionu korun. Objekt je nyní ve správě Lesů města Prostějova.

Prostějov chce nyní alespoň vyjít vstříc obci Ptení a vyměnit s ní některé pozemky v blízkosti zámku.

„Jedná se o veřejně přístupné pozemky, které slouží jako veřejné pozemní komunikace a částečně jako veřejná zeleň. Využívají je místní obyvatelé. Obec se obává, že v případě prodeje pozemků společně se zámkem by nový vlastník mohl provést takové stavební úpravy, že by zamezil jejich dalšímu veřejnému užívání a případně znemožnil průchodnost stávajících pozemních komunikací,“ vysvětlil plánovanou transakci náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil.

Ptení za to nabízí jiné pozemky v obci a v nedalekém Hrochově.