Zámek v Čechách pod Kosířem letos vystaví nově objevený obraz Psa ležícího na...

Zámek v Čechách pod Kosířem letos vystaví nově objevený obraz Psa ležícího na hrobu svého pána, na kterém se pravděpodobně podílel i Josef Mánes. | foto: Vlastivědné muzeum Olomouc

Zámek v Čechách pod Kosířem vystaví zapomenutý obraz Mánesa a hraběte Tarouca

  • 0
Nově nalezený obraz z původního zámeckého vybavení, Psa ležícího na hrobu svého pána, na kterém se zřejmě podílel i malíř Josef Mánes, si budou moci letos prohlédnout návštěvníci zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku.

Obraz je zapůjčený od soukromého majitele. „Namaloval ho s velkou pravděpodobností hrabě August Alexander Silva Tarouca, hostitel a mecenáš Josefa Mánesa,“ sdělil kastelán zámku Martin Váňa. 

„Hrabě v obraze odkazuje na smrt svého staršího bratra, Ervína Viléma, který velmi miloval lov, avšak při pádu z koně utrpěl vážné zranění, jehož trvalé následky a prohlubující se psychické problémy hrabě vyřešil sebevraždou. Na obraze vidíme jeho psa, který odmítl svého pána i po smrti opustit,“ dodal Váňa.

Podle kastelána se na obraze pravděpodobně podílel i samotný malíř Mánes, který si zámek v Čechách pod Kosířem velmi oblíbil, trávil zde mnoho času a namaloval zde řadu děl.

Zámek se dnes otevřel pro veřejnost. „Je to díky specificky uzpůsobeným individuálním prohlídkám za podmínek, které se nám podařilo vyjednat po dohodě s hygienickou stanicí. Návštěvníci si tak budou moci sami v klidu projít a prohlédnout zámecké expozice,“ řekl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Na návštěvníky letos čekají další novinky. Po loňském úspěchu s replikou svatebních šatů hraběnky Gizely Silva Tarouca zámek letos vystaví také repliky jejich šperků, které podle Mánesova obrazu měla hraběnka na svatbě. Rozšíří se i vyhledávaná filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových o nový film, který bude mít premiéru na jaře příštího roku. 

Zájemci si mohou koupit lavičku v parku

Kvůli epidemii se letos řada akcí přesune z vnitřních prostor do zámeckého parku. Chybět nebudou například strašidelné prohlídky parku, venkovní dílničky pro děti nebo pátrací hry.

V létě na open air představeních vystoupí kapela Jelen, rockový zpěvák Josef Vojtek nebo elektrické smyčcové trio Inflagranti. Na programu je i divadelní představení se Simonou Stašovou Shirley Valentine.

Kdo chce přispět na obnovu unikátního zámeckého parku, může si koupit jednu z laviček. „Zájemci budou moci po finančním přispění získat svoji lavičku, a to tak, že na vybranou lavičku bude umístěna cedulka, kdo ji věnoval, případně citát nebo motto podle přání dárce,“ nabádá kastelán zámku Váňa.