Záchranáři si převzali plyšové hračky, které vyrobili doživotně odsouzení z věznice Mírov. Nyní s nimi budou moci při zásazích uklidňovat přítomné děti. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Záchranáři budou dětem dávat plyšáky ušité doživotními vězni z Mírova

  • 6
Posádky hasičských vozů v Olomouckém kraji budou s nadsázkou díky doživotně odsouzeným vězňům z Mírova početnější. Právě trestanci ze známé věznice totiž vyrobili stovky hraček, které hasiči, ale také policisté či lékaři, rozdají na uklidnění dětem, u nichž budou muset zasahovat.

Podle mluvčího krajských hasičů Zdeňka Hošáka využijí záchranáři plyšové hračky při řadě situací.

"Zrovna o víkendu jsme řešili drobný požár auta u Mohelnice. Bylo u toho i malé dítě, které zde sedělo na svodidlech. To jsem si říkal, že je škoda, že se k nám ty hračky dostaly až teď. Byla to přímo modelová situace pro jejich použití," přemítá Hošák.

"Právě proto je s sebou budeme nyní vozit na naše zásahy. Kvůli zklidnění v krizových situacích, u kterých se objeví děti," dodává.

Záchranáři si převzali plyšové hračky, které vyrobili doživotně odsouzení z
Plyšové hračky, které vyrobili doživotně odsouzení z věznice Mírov. Nyní je u

Plyšové hračky, které vyrobili doživotně odsouzení z věznice Mírov. Na své zásahy je teď budou vozit hasiči, lékaři záchranky, policisté, celníci či olomoučtí strážníci. foto: Luděk Peřina, MF DNES

Jeho kolegové si tak u své olomoucké základny ve Schweitzerově ulici převzali kolem dvou set různobarevných ručně šitých medvídků a hraček. Kromě nich se v Olomouckém kraji objeví také ve vozech záchranky, policistů, olomouckých strážníků či celníků.