(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Muž ze Šumperska nezvládal péči o smečku třinácti psů, dva uhynuli

  • 2
Podezření na týrání zvířat vyšetřují kriminalisté na Šumpersku, kde muž choval v domě ve špatných podmínkách smečku psů, z nichž dva uhynuli. Zatím ale není jasné, co přesně bylo příčinou jejich smrti. Zbylé psy úřady chovateli odebraly.

Třináct psů různých menších ras choval šedesátiletý muž v domě v jedné z menších obcí u Zábřehu, přesné místo policie neuvedla.

„Podle prvotních výsledků vyšetřování žila zvířata v nevyhovujících podmínkách. Muž jim nezajistil dostatečný přísun potravy a vody, případně k nim byl pouze omezený přístup,“ uvedla šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

„V důsledku toho dva psi v zatím blíže neurčené době uhynuli a u ostatních byly patrné známky špatné výživy a asociálního chování,“ dodala.

O jedenáct odebraných psů se starají v útulku v Zábřehu. Po nezbytné karanténě budou zřejmě nabídnuti novým majitelům, neboť ten dosavadní už se jich podle informací iDNES.cz sám vzdal. Sice měl snahu se o zvířata starat, ale nezvládal to a choval je ve špatných hygienických podmínkách.

Zda bude muž trestně stíhaný, bude mimo jiné záviset na výsledku pitvy dvou uhynulých psů. Pokud by závěry zněly, že za jejich smrtí stála dlouhodobá špatná péče, hrozil by mu za týrání zvířat zákaz chovu a případně také až tři roky vězení.