Muž se zákazem řízení se v uhelných skladech v Zábřehu ve tři ráno zmocnil...

Muž se zákazem řízení se v uhelných skladech v Zábřehu ve tři ráno zmocnil kolového rypadla, prorazil bránu a vyjel s ním do ulic. | foto: Policie ČR

Chtěl se projet i přes zákaz. Auta nenastartoval, tak vyjel v rypadle

  • 2
Touhu usednout za volat nezvládl muž, který má až do roku 2026 zakázáno řízení. V Zábřehu na Šumpersku si proto v noci “vypůjčil“ kolové rypadlo, s nímž ve tři ráno rozrazil vrata průmyslového areálu, a vydal do ulic.

Podle informací, které policie zveřejnila až nyní, se třiačtyřicetiletý muž chtěl dostat za volant už minulé pondělí kolem třetí ráno. Nejprve si k tomu vybral Škodu Pick-Up zaparkovanou v ulici 28. října, do které se vloupal, ale pokus nastartovat nevyšel a skončil pouze poničenou spínací skříňkou.

„Vzal tedy z vozu hever a zamířil do areálu uhelných skladů, ve kterém si k vyjížďce vyhlédl odemčenou multikáru. Ani s tou se mu však přes veškerou snahu nakonec odjet nepodařilo,“ popsala šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Brána uhelných skladů v Zábřehu, kterou muž s rypadlem prorazil a vyjel do ulic.

Napotřetí ale muž uspěl s kolovým rypadlem, které zůstalo v areálu odemčené a s klíčky v zapalování. S tím pak prorazil zamčenou vjezdovou bránu a vyrazil do ulic. Hluk ovšem zaslechl svědek, který podezřelou noční jízdu oznámil na tísňovou linku a rypadlo jedoucí nočním městem pak ve Spojovací ulici zastavila hlídka městské policie.

„Strážníkům muž vše přiznal a přivolaným státním policistům pak pověděl, že se chtěl jen projet a žádný z vozů neměl v úmyslu ukrást. Za volantem ovšem neměl co dělat, neboť má za předchozí porušení zákonů uložený zákaz řízení až do června 2026,“ shrnula Vybíhalová.

Muže policisté obvinili z trestných činů krádeže, neoprávněného užívání cizí věci, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Soud ho poslal do vazby. Nyní mu hrozí až dva roky vězení.