Mezi exponáty velkolepé výstavy v olomoucké galerii Mona Lisa nechybí ani díla Jana Švankmajera. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Galerie Mona Lisa slaví patnáct let výstavou. Nechybí Švankmajer a Born

  • 0
Olomoucká galerie Mona Lisa slaví své výročí působivou expozicí s názvem Beautiful Fifteen. Výstava, jejíž název odkazuje k patnáctiletému fungování výstavních prostor, ukáže návštěvníkům díla 31 autorů.

Výstava začala v úterý a láká na více než osmdesát děl významných českých tvůrců. Návštěvníkům nabídne například práce Jana Švankmajera, Michaela Rittsteina, Olbrama Zoubka, Oldřicha Kulhánka či Kamila Lhotáka.

"Díla každého z nich už tu v podstatě nějakým způsobem byla - ať už na autorské výstavě, nebo součástí výstavy více autorů. Všechno jsou to umělci, které mám rád a které se snažím představovat," podotkl galerista Libor Gronský.

Jaké exponáty bylo obtížné získat? "Naštěstí co jsem chtěl, to jsem přivezl. Nejtěžší byl transport Jednorožce liščího od Jana Švankmajera. Je to velká věc, která se mi skoro nevešla do auta, zůstalo doslova pár milimetrů," vzpomíná Gronský na dílo, které má pro něj zásadní význam.

"Když jsem přišel k panu Švankmajerovi do ateliéru a uviděl právě Jednorožce liščího, byla to láska na první pohled. A jsem rád, že přivézt ho nebyl problém, ačkoliv Jan Švankmajer zrovna připravuje výstavu v Barceloně," popsal galerista.

Přišla ale i další potíž. "Naopak u Michaela Rittsteina jsem si zvolil čtyři obrazy a než jsem si pro ně dojel, tři byly prodané. Musel jsem tedy vybírat nové," doplnil Gronský.

Příprava Beautiful Fifteen podle jeho názoru patří k těm nejnáročnějším v patnáctileté historii galerie, zároveň z ní má však velkou radost.

"Jsou zde exkluzivní věci, jak ze soukromých sbírek, tak i z ateliérů, či osobní pozůstalosti. Koncepci výstavy jsem začal promýšlet v létě. Některým výtvarníkům, kteří sem pravidelně jezdí, jsem třeba řekl, že o konkrétní obraz budu mít zájem koncem roku. Někdo tak dílo opravdu dodělával na poslední chvíli," vysvětlil Gronský.

Zoubek v galerii pravidelně slaví narozeniny

Úplně nejobtížnější však podle jeho slov bylo zorganizovat zcela první výstavu před patnácti lety. Mimo jiné i proto, že až postupem doby získal prostor galerie takzvaně "do oka".

I tak na zahájení existence Mony Lisy vzpomíná v dobrém. "Tehdy jsem přizval okruh mých oblíbených umělců. Valná většina z nich se do Olomouce i vypravila. Konal se velký večírek. A hned druhý den jsme museli malovat, protože stěny byly polité červeným vínem," zavzpomínal galerista s úsměvem.

První výstavu popsal jen jako ochutnávku. "Později se všichni tehdy přítomní umělci vraceli a prezentovali tu svou tvorbu, i v rámci různých jubileí. Třeba Olbram Zoubek tu oslavil pětasedmdesátiny, osmdesátiny, pětaosmdesátiny a na příští rok mu chystáme výstavu k osmaosmdesátým narozeninám," shrnul galerista.

V roce 2014 mohou fanoušci umění vyrazit do Mony Lisy i na další zajímavé výstavy. V plánu je expozice k pětasedmdesátinám grafika a akademického malíře Jiřího Načeradského, březnová výstava tvorby Zdeňka Buriana, dojde i na připomenutí stého výročí narození malíře a básníka Jiřího Koláře. Aktuální výstava Beautiful Fifteen potrvá do 18. ledna.