Podezřelá smrt na faře, policie řeší zřejmě první letošní vraždu v kraji

  • 4
V Chudobíně, části Litovle na Olomoucku, se zřejmě stala první letošní vražda v Olomouckém kraji. Policie od pondělního odpoledne vyšetřuje podezřelé úmrtí šestadvacetiletého muže v budově farního úřadu Církve československé husitské (CČSH). Pitva již potvrdila, že zemřel násilnou smrtí.

„Mrtvý muž byl nalezen v pondělí krátce po poledni ve vnitřních prostorách objektu v obci Chudobín na Litovelsku. Uvedený objekt patří církvi, která jej však delší dobu neužívala,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Kriminalisté událost vyšetřují jako zvlášť závažný zločin vražda, shromažďují stopy a další důkazy. Neznámému pachateli za čin hrozí deset až osmnáct let za mřížemi.

„Tým kriminalistů na případu intenzivně pracuje, vyhodnocuje dosavadní informace a poznatky, bylo stanoveno několik vyšetřovacích verzí. Olomoučtí kriminalisté již mají k dispozici výsledky soudní pitvy, které potvrdily, že šestadvacetiletý muž z Litovelska utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel násilnou smrtí,“ dodává mluvčí. 

Policejní vyšetřovatelé byli na místě i v úterý dopoledne. V Chudobíně u Sboru Sv. Cyrila a Metoděje CČSH postaveném v první polovině 20. let parkovalo šest označených policejních aut včetně několika dodávek. 

Vyšetřování vraždy na faře

Na policisty pak fotograf MF DNES narazil i zhruba kilometr od fary, zřejmě po okolí hledali stopy k objasnění případu.

Další informace již policisté nesdělili, mají obavu, že by jejich zveřejnění mohlo narušit vyšetřování, a zkomplikovat tak dopadení pachatele. Při pátrání se však kriminalisté obracejí s prosbou o pomoc na veřejnost. Žádají každého, kdo by měl k případu jakékoli informace, aby kontaktoval policii na lince 158, nebo aby zašel na nejbližší policejní služebnu.

Farářka označila informace z bulváru za mylné

Server iDNES.cz kontaktoval farářku chudobínské náboženské obce CČSH Janu Kašnou, případ nechtěla nijak komentovat. „Nemohu k tomu nic říct,“ uvedla s ohledem na policejní vyšetřování.

Za mylné však farářka označila informace, jež se šíří po bulvárních serverech o tom, že oběť vraždy snad měla být nalezena ve vaně v krvavé lázni.

Chudobín je se svými zhruba 230 obyvateli jednou z jedenácti místních částí Litovle, jejího starostu Viktora Kohouta vražda na faře šokovala.

„Chudobín je poklidná část, velice mě tato událost mrzí i kvůli tomu, že se stala na posvátné půdě. Žádné konkrétní informace k ní však nemám, nyní je to věcí policie,“ podotýká Kohout.

Na policejní vyšetřování se pak odvolává i Martin Klofáč, tajemník olomoucké diecéze CČSH, pod níž chudobínská farnost spadá. „Jinak k tomu nemám žádné informace, s paní farářkou jsem o tom nehovořil,“ dodává Klofáč.

,