Z ulice Rostislavovy v Prostějově nechalo město odtáhnout a zlikvidovat...

Z ulice Rostislavovy v Prostějově nechalo město odtáhnout a zlikvidovat autovrak. | foto: Městská policie Prostějov

Prostějov bojuje s vraky, překáží v ulicích a blokují parkovací místa

  • 1
Prostějov vyhlásil boj desítkám autovraků, jež překáží v ulicích. Lidé si na ně stále častěji stěžují. Vedení města pověřilo zaměstnance příslušného odboru a strážníky, aby dlouhodobě odstavená nepojízdná vozidla začali více sledovat a kontrolovat. První vraky už z ulic zmizely.

Tovačovská ulice, Okružní, okolí ubytovny ve Vrahovicích nebo okrajová čtvrť Žešov. To jsou některá místa v Prostějově, na která v posledních týdnech upozornili zdejší obyvatelé, a to proto, že zde zavazejí autovraky.

„Prostějov má dlouhodobě kritický nedostatek parkovacích míst, která zabírají vraky, i když se jim oficiálně vrak neříká. Smutným rekordmanem bude nejspíše automobil značky Dacia, který už roky stojí před domem v Okružní ulici. Měl platnou technickou kontrolu do února roku 2013,“  stěžoval si na prostějovské radnici jeden z obyvatel Tomáš Mach.

„Na tomto parkovišti jsou mimochodem v současnosti tři vozy, které splňují definici vraku,“ dodal Prostějovan. Upozornil například také na vůz Škoda před domem v Jezdecké ulici s technickou do června roku 2015.

„Takhle bych mohl pokračovat dál, ale městská policie má dlouhý seznam těchto vozů. V celém katastru města Prostějov je přibližně čtyřicet automobilů, které odpovídají definici vraku,“ podotkl Mach.

Oslovil už městskou policii, odbor dopravy nebo přestupkové oddělení. „Celkově všichni krčí rameny. Může někdo kompetentní vysvětlit, co dělat, aby se začalo cokoliv dít? Chápu, že pro město je jednodušší pokutovat řidiče špatně parkujících vozidel, ale kde mají parkovat, když na jejich místech stojí tyto vraky,“ zlobí se muž.

A není sám. „V Tovačovské ulici už delší dobu zavazí vrak modré škodovky,“ stěžoval si na sociálních sítích další z prostějovských občanů Lubomír Beneš.

Lidé si myslí, že jde o vrak, ale skutečnost je jiná

Radnice tak před několika dny oznámila, že se na tento problém zaměří. Vedení města už pověřilo zaměstnance příslušného odboru a strážníky, aby dlouhodobě odstavená nepojízdná vozidla, jež blokují parkovací místa a ulice, začali více sledovat a kontrolovat.

„Už v loňském roce bylo rozhodnuto o likvidaci jednoho vozidla, které stálo v ulici Rostislavova. K odtažení došlo nyní v lednu. Odstranění autovraku z pozemní komunikace zajistilo město prostřednictvím firmy specializované na ekologickou likvidaci vraků,“ potvrdil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil. 

Upozorňuje však na to, že ve městě stále zůstává mnoho vozidel, o kterých si lidé myslí, že jde o vrak, ale skutečnost je jiná.

Podle Pospíšila je nutné rozlišovat vozidla, která opravdu vykazují známky vraku, a vozidla, která mají například pouze propadlou technickou kontrolu. V loňském roce odbor dopravy na prostějovském magistrátu nicméně zahájil správní řízení v souvislosti se čtyřmi vozidly, která zavazela v ulicích. 

„Ve stejném roce pak pět vraků bylo na základě výzvy odstraněno samotnými majiteli,“ podotkl náměstek. Město se také brání, že odtažení a likvidace jsou možné až po rozhodnutí silničního správního úřadu a po uplynutí všech zákonných lhůt.

„Lidé si často myslí, že odstranit takové vozidlo z komunikací a parkovišť je možné poměrně rychle. Novelizovaný zákon o pozemních komunikacích však dává určité termíny,“ vysvětluje Pospíšil.

Nepojízdných vozidel v ulicích dál přibývá

Vlastník komunikace musí nejprve vyzvat majitele vozidla, které má více než půl roku propadlou technickou kontrolu, ke zprovoznění automobilu nebo jeho odstranění mimo komunikaci. Pokud se dva měsíce nic neděje, město může vozidlo z ulice odtáhnout, ale musí ho zaparkovat na vhodném místě a zároveň to oznámit majitele auta, který si vůz může do tří měsíců vyzvednout. 

„Pokud ani v tomto případě provozovatel nereaguje, rozhodne silniční správní úřad o povolení prodeje vozidla ve veřejné dražbě,“ popsal Pospíšil. V případě, že v dražbě není o auto zájem, městu nezbude, než vrak zlikvidovat.

V ulicích Prostějova se mezitím počet nepojízdných vozidel stále zvyšuje. „V ulici Spitznerova bylo zaparkováno na začátku prosince 2020 auto Škoda Felicia fialové barvy. Je bez registrační značky, odřené a zdá se, že je to vrak. Auto je ke všemu zaparkované tak nevhodně, že blokuje dvě parkovací místa. Kdo odstraní toto vozidlo, u kterého je zřejmé, že není schopné provozu,“ stěžoval si na prostějovské radnici další z obyvatel.