Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Prostějovský velký třesk. Levicová bašta levicového kraje padla

  • 1
Prostějov býval řadu let městem, kde sociální demokraté vždy dosahovali nejlepších výsledků z celého Olomouckého kraje a silnou pozici měli i komunisté. V nynějších parlamentních volbách si ale ČSSD odnesla pouhých devět procent a KSČM osm. Obě skončily až za ANO, SPD, ODS i Piráty.

Výsledek z uplynulého víkendu ostře kontrastuje například s minulými volbami do Sněmovny, v nichž ČSSD v Prostějově získala přes 25 procent hlasů. Spolu s komunisty, kteří měli 14 procent, tak levice dosáhla na čtyřicetiprocentní voličskou podporu, což bylo nejvíc v Olomouckém kraji.

Převaha ČSSD navíc byla ještě víc vidět o rok později v komunálních volbách, ve kterých tradičním stranám odebírají hlasy různé místní koalice. I přesto měla ČSSD v Prostějově v roce 2014 opět 25 procent, což bylo absolutně nejvíc z větších měst v kraji, kde se výsledky sociálních demokratů pohybovaly pouze od 11 do 18 procent.

Prostějov, který ve své historii často zdůrazňuje dělnická hnutí a hladové demonstrace, při kterých při střelbě před sto lety v ulicích umírali lidé, tak platil za tradiční baštu levice v regionu. Ale jen do soboty. Po sečtení hlasů se ukázalo, že ČSSD skončila ve městě až na 5. místě s 9,19 procenty hlasů. To je sice více než celorepublikový průměr, ale v porovnání s minulými výsledky katastrofální propad.

„Myslím, že to byla facka, kterou jsme trochu potřebovali a zasloužili si ji,“ odtušila předsedkyně prostějovské organizace ČSSD Zuzana Bratterová. Volební kampaň podle ní nepůsobila úplně autenticky a ze strany vedení byla odtržená od reality.

„Problémy, které řešíme na místních úrovních, jsou někde jinde,“ řekla. Kampaň pro nadcházející komunální volby by proto ČSSD podle ní měla postavit na potřebách města s důrazem na vyrovnané hospodaření, sociální témata a dopravu, tedy věci, které město tíží.

„Nebyla bych ráda, aby to byla kontroverzní kampaň postavená na kontroverzních lidech,“ dodala.

ČSSD sebralo hlasy ANO, komunistům SPD, míní politolog

Podle politologa z Univerzity Palackého v Olomouci Jakuba Lyska se i v Prostějově naplno projevil pád levice, který zasáhl celou zemi. Voliči levice odešli k ANO.

„Je otázka, co s tím může ČSSD dělat a jestli tomu v Prostějově nepomohly i kauzy na radnici. To, že si zde v roce 2014 ČSSD udržela pozice, bylo dáno krátkým časem od nástupu ANO a tím, že v komunálních volbách měla populární lidi, které Prostějované znali a neměli důvod volit nějaké nové tváře, které si ANO dalo na billboard,“ dodal politolog.

Levicové hlasy podle něho přetáhlo také Okamurovo SPD, které v Prostějově dosáhlo na nadprůměrný výsledek přes 15 procent. Podle Lyska Okamura převzal část voličů KSČM, která ve městě spadla na 8 procent. Lídr SPD Radim Fiala navíc v Prostějově bydlí.

„Není to jen moje práce, ale všech lidí, kteří v SPD v kraji jsou. Je vidět, že máme témata, která voliče pálí. Lidé jsou nespokojení, proto nevolili mainstreamové strany,“ soudí Fiala.