Senátoři Jitka Seitlová a Marek Ošťádal

Senátoři Jitka Seitlová a Marek Ošťádal | foto: iDNES.cz

Na Olomoucku je senátorem Pepin z Hané, svůj post obhájila Seitlová

  • 1
Senátní volby na Olomoucku vyhrál Marek Ošťádal ze STAN, na Přerovsku obhájila svůj post Jitka Seitlová z KDU-ČSL. Zájem o druhé kolo senátních voleb v celé republice nebyl valný, k urnám dorazilo 18,5 procenta oprávněných voličů.

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Olomouc zahrnujícím vedle západní části Olomoucka také Mohelnicko a Zábřežsko vyhrál s převahou Marek Ošťádal (STAN), který získal 68,76 procenta všech platných hlasů. Druhý Jan Zahradníček (ANO) byl ve velkém skluzu už od začátku sčítání.

Ošťádal je starostou Nákla na Olomoucku a je známý jako Pepin z Hané, v regionu je velmi populární personou, což také zúročil. K výraznému vítězství mu zřejmě pomohly také hlasy voličů lidovců a ODS, jejichž kandidáti se do druhého kola nedostali.

„Moc si vážím podpory voličů. Mohu jim slíbit, že se budu ze všech sil snažit být dobrým senátorem,“ řekl.

Práci starosty a senátora chce souběžně vykonávat jen do komunálních voleb v roce 2022, kdy už místo starosty nebude obhajovat. „Potom už se chci naplno věnovat práci v Senátu,“ sdělil.

Volební účast ve druhém kole byla 18,49 procenta, což je přibližně polovina volební účasti v prvním kole senátních voleb.

Na Přerovsku obhájila současná senátorka

V obvodu Přerov vyhrála obhajující senátorka Jitka Seitlová (KDU – ČSL). Petra Vránu (ANO) porazila o necelých 12 procent, když získala 55,9 procenta hlasů. 

Výsledky senátních voleb najdete zde

„Děkuji voličům za podporu a mému týmu za perfektní práci. Chci tlačit hlavně na dořešení zákona o odpadech a zákona o vodách a na změny ve financování dopravní infrastruktury, které by usnadnily výstavbu a rekonstrukce silnic,“ říká Seitlová.

Volební účast ve druhém kole byla 18,49 procenta, v prvním kole to bylo 34,93 procenta.