Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Olomoucká stopa solární aféry Ševětín: jedno obvinění a sto milionů korun

  • 4
Nemalou provázanost mají současné „zvučné“ kauzy Vidkun a Ševětín. Chvíli se dokonce zdálo, že odposlechy v první aféře by mohly detektivům spojit tu druhou s někdejším olomouckým politikem Ivanem Langerem. Důkazy se ale nenašly, a tak padla obvinění jen v jeho okolí, mimo jiné do řad olomouckých podnikatelů.

Solární elektrárnu u jihočeské obce Ševětín dělí od Olomouce přes 200 kilometrů. Přesto právě v centru Hané podle odposlechů protimafiánského útvaru vedeného tehdy ještě Robertem Šlachtou zazněla slova, z nichž vyplývá, že s třetím největším solárním parkem v zemi není z pohledu zákona vše v pořádku.

A podle dosavadních informací si totéž policisté myslí stále. V červnu totiž obvinili v ševětínské kauze pět lidí. Mezi nimi i olomouckou podnikatelku Renátu Přikrylovou. Vyšetřovatelé se domnívají, že v případě Ševětína polostátní podnik ČEZ přišel o zhruba 100 milionů korun vyplacených za fiktivní vícepráce.

Již dříve stejnou částku policie zmrazila na účtech olomoucké společnosti IES Recycling, jež patřila k hlavním garantům stavby. Jednatelkou je právě Přikrylová, která patří do okruhu blízkých spolupracovníků vlivného podnikatele Ivana Kyselého, jenž je pro změnu přítelem a obchodním partnerem exministra vnitra Ivana Langera.

Týdeník Respekt v minulosti napsal, že podle výpovědí dalších aktérů aféry Ševětín odcházely desítky milionů do pražské advokátní kanceláře, v níž Langer od roku 2010 působí.

Odposlech, který přišel vhod

Loni v létě se vyšetřování Ševětína neočekávaně propojilo s jinou známou kauzou Vidkun, v níž Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřoval úniky informací z vyšetřování z olomoucké policie.

„Škoda devadesát milionů... oni podělali banku, aby ... já jsem říkal, Ivane, dyť jsem vám to před třema rokama říkal, nedělejte to. To jsou práce, které se během stavby dělaly, oni to potvrzovali, ale nechtěli to podepsat... tři roky a je to tady.“

Psal se 22. červen 2015 a slova podle vyšetřovatelů ÚOOZ pronesl v kavárně olomouckého motelu Janiš Ivan Kyselý k tehdejšímu náměstkovi krajské policie Karlu Kadlecovi.

Neposlouchal však pouze Kadlec, ale přes nastražené odposlechy i detektivové ÚOOZ, kteří posléze věty zaznamenali v usnesení o zahájení trestního stíhání ke kauze Vidkun, v níž Kyselého a Kadlece o čtyři měsíce později obvinili spolu s hejtmanem Jiřím Rozbořilem a dalším policejním důstojníkem Radkem Petrůjem. Všichni čtyři jakékoliv provinění odmítli.

Také exministr vnitra Langer byl v rámci Vidkunu krátce zadržen, vyslýchán, ale obviněn nikoliv. Podle serveru Neovlivní.cz ovšem byl především v hledáčku vyšetřovatelů Ševětína.

„Říkám mu Ivane, nepodepisuj to, bude průser“

Rozhovoru, v němž Kyselý Kadlecovi podle přepisů ÚOOZ mluvil o údajných Langerových aktivitách kolem budování elektrárny, detektivové podle všeho chtěli využít k tomu, aby mohli u Langera udělat domovní prohlídky. Toužili po důkazech souvisejících právě s podezřelým solárním byznysem.

Nasvědčuje tomu třeba i to, že hovor Kyselého s Kadlecem je ve zmíněném dokumentu ÚOOZ detailně popsaný včetně celých pasáží z odposlechů, ale přitom se přímo nevztahuje k žádnému z bodů, z nichž jsou čtyři aktéři Vidkunu obvinění.

Rozhovor sice dokládá nestandardní vztahy podnikatele s důstojníkem, ale v tomto případě policista žádné informace „nevynášel“, nýbrž jen naslouchal Kyselého vyprávění. Vyslechl tak například stížnosti Kyselého na adresu jeho blízkého přítele Langera.

„...Ivan už mě sere, i ta jejich právnická kancelář, říkám mu Ivane, nepodepisuj to, bude průser,“ pronesl podle ÚOOZ Kyselý.

A později navázal: „...říkám, Ivane, jako vždy, byl jsem debil, který ničemu nerozumí, tys byl ten mág, který tomu rozumí, tak to máš.“

Vyšetřovatelé ÚOOZ žádné důkazy proti Langerovi nenašli

Jenže co se možné role Langera týká, neobjevili detektivové ÚOOZ nic, o čemž zřetelně vypovídá fakt, že kdysi jeden z nejmocnějších politiků v Česku mezi pěti obviněnými v kauze Ševětín nefiguruje. Také tradičně dobře informovaný server Neovlivní.cz napsal, že policie na exministra ve spojení se Ševětínem žádné důkazy nenašla. Langer tak zůstal jen v pozici toho, o němž se ve spojitosti s elektrárnou baví další dva lidé.

„Jeho podpis nikde nefiguruje,“ citoval server zdroj obeznámený s vyšetřováním a dodal, že jakoukoli roli v případném podvodu na ČEZ podle serveru striktně popřel i sám Langer. Stejně rázně odmítá spojování svého jména s aférou Vidkun, která ho do solárního případu „zatáhla“. Dokonce v minulosti varoval média, aby vážila slova, když o něm v souvislosti s kauzou referují, protože by také mohl následovat soud.

Pro MF DNES nechtěl Langer nic komentovat. „Nevěřím tomu, co mi říkáte. Proto jsem se k tomu nevyjádřil,“ uvedl exministr vnitra.

Poskytnout vyjádření k oběma kauzám odmítl také Kyselý. „Neptejte se na takové věci. Co po mně k tomu chcete? Neznám, nevím, nevím, neznám,“ opakoval. Dodal, že se s Kadlecem o ničem nebavil, vše je podle něj vymyšlené.

„Je to válka policajtů, do toho zasahují média. Jestli vám pan Babiš volal, že máte udělat nějaký článek, tak to udělejte... Jestli mě budete jmenovat, je to váš problém. Já vám k tomu nic neřeknu,“ ukončil telefonát Kyselý, aniž by blíže vysvětlil poněkud záhadnou narážku, že za celou aférou podle něj stojí ministr financí Andrej Babiš.

Mezi obviněnými skončila Kyselého spolupracovnice

Hlavním pojítkem solární kauzy s olomouckým podnikatelským prostředím tak zůstává obviněná Renáta Přikrylová, která patří do okruhu Kyselého spolupracovníků. O její roli se Kyselý před Kadlecem podle odposlechů ÚOOZ také rozpovídal a hájil ji.

„...oni celé dva roky na stavbě fabulovali a popisovali... a podepisovali práce na dodatku, pak to uznali, ty práce... vytáhli prachy, ale Renata o tom nevěděla... má celou emailovou korespondenci mezi právní kanceláří ČEZ a sdružením... ona nemohla vědět, pouze vystavovala faktury, peníze poslala podle faktur, které byly vystavené, nemohla vědět, že práce nebyly provedené, to nemůže vědět...“ líčil policistovi.

Vyjádření Přikrylové se získat nepodařilo. Do IES Recycling se dá dovolat pouze na pevnou linku. MF DNES se na ní Přikrylovou snažila opakovaně zastihnout, jednou podnikatelka přes kolegyni pouze vzkázala, že právě odchází. Dalších několik dní pak nebyla ve firmě k zastižení.

,