Olomoucké vánoční trhy se letos musely kvůli opravě Dolního náměstí přesunout jen na to Horní. Mírně se kvůli tomu sníží počet velkých stánků. (Ilustrační snímek)

Olomoucké vánoční trhy se letos musely kvůli opravě Dolního náměstí přesunout jen na to Horní. Mírně se kvůli tomu sníží počet velkých stánků. (Ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Na olomouckých vánočních trzích ubude stánků, ozdobí je strom z Dolan

  • 4
Přesun na Horní náměstí a s tím spojený nižší počet stánků. To bude hlavní rozdíl letošních vánočních trhů v Olomouci, jejichž začátek je stanoven na 24. listopadu, oproti těm loňským. Předzvěst trhů už je nicméně na náměstí k vidění nyní. Před vchodem do radnice už totiž vyrostlo kluziště.

Pokud tomu nezabrání počasí, bude kluziště otevřené až do 6. ledna vždy od deseti ráno do deseti večer a to díky příspěvku města zdarma. "Na provoz kluziště jsme schválili příspěvek 300 tisíc korun z výtěžku z hazardu," vysvětlil náměstek primátora Jan Holpuch.

Pro návštěvníky trhů bude hlavní změnou jiné rozmístění stánků. Ty se kvůli právě probíhající proměně Dolního náměstí přesunou pouze na to Horní. Z důvodu omezenějšího prostoru se zde však objeví méně velkých stánků, jejichž počet se sníží z 82 na 71. Z toho bude stejně jako loni 19 řemeslných.

Obyvatele a návštěvníky Olomouce ovšem budou zřejmě opět nejvíc zajímat stánky s punčem, které k předvánočnímu období v centru města patří už tradičně. Těch bude na náměstí šestnáct.

Žádné určování minimální ceny punčů letos nehrozí

Už dopředu je přitom tentokrát jasné, že stanovení ceny nápoje bude čistě na prodejcích. "My nemůžeme určit cenu punče, protože každý prodejce si ji nastaví sám. Odhadujeme, že to může být v rozmezí od dvaceti do šedesáti korun," podotkl za organizátory trhů Petr Ilgner.

"Nově připravované smlouvy nebudou obsahovat žádnou klauzuli o minimální ceně punče," potvrdil i Holpuch.

Loni přitom byla před zahájením trhů minimální cena punče stanovena ve smlouvách s prodejci na třicet korun, na což MF DNES upozornila společně s tím, že část stánků přitom provozuje společnost jednoho z organizátorů.

O smlouvy se následně začal zajímat i antimonopolní úřad, organizátoři z nich však nakonec ještě před zahájením trhů podmínku vypustili.

"Organizátora trhů jsme požádali o předložení smluv. Po jejich prostudování jsme mu doporučili, aby odstranil ustanovení, která by mohla narušovat soutěž," uvedl tehdy předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj (podrobnosti čtěte zde).

Vánoční strom pojede do Olomouce z Dolan

Kromě punčů k trhům neodmyslitelně patří také vánoční strom. Letos jím bude douglaska tisolistá, kterou městu věnovaly dvě ženy z nedalekých Dolan. Na její kácení a převoz na náměstí dojde 19. listopadu.

S tím je spojena také každoroční soutěž o jméno pro strom, kterou vyhlašuje oddělení kultury olomouckého magistrátu.

"Výtvarně zpracovanou představu ideálního vánočního stromečku a jeho jméno by měli zájemci zaslat do 21. listopadu Tamaře Hegerové z oddělení kultury, Dolní náměstí 1, nebo na tamara.hegerova@olomouc.eu," shrnula mluvčí magistrátu Jana Doleželová s tím, že nejlepší návrh získá odměnu od olomouckého primátora.

,