Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kněží z Chudobína napsali čtenářům vánoční poselství

  6:22
Chudobín na Olomoucku má sice jen asi dvě stě obyvatel, ale stojí v něm tři kostely tří různých církví. Tři duchovní z Chudobína posílají sváteční vzkazy čtenářům MF DNES a iDNES.cz.
MF DNES zprostředkovala v Chudobíně na Olomoucku setkání tří tamních...

MF DNES zprostředkovala v Chudobíně na Olomoucku setkání tří tamních duchovních, kteří poslali vánoční vzkazy čtenářům. Zleva římskokatolický kněz Metoděj Radomír Hofman, Vlastimír Haltof z Církve československé husitské a Tomáš Radim Loučka z Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. | foto: Libor TeichmannMAFRA

Tři vánoční poselství od duchovních z Chudobína osloví věřící i nevěřící. Oslavují svátky stejně jako vyhlížejí další rok, o němž ještě není jisté, jaký vlastně bude.

Darem buďme my sami

Vždycky, když přicházejí Vánoce, podvědomě cítíme, že nechceme být sami, hledáme způsob, jak ty nejbližší obdarovat, a přemýšlíme čím. Často však zapomínáme, že darem máme být my sami. Že to nejcennější je čas, který prožijeme s blízkými ve vzájemné pohodě a lásce. Kouzlo Vánoc dokáže bořit i uměle vytvořené hradby, které mezi námi díky našemu sobectví vznikly. Proto vám všem přeji, abyste prožili díky kouzlu Vánoc mnoho takových setkání a cítili jste se obdarováni každým člověkem, s nímž se setkáte, a sami jste se pro druhé stali darem.

Metoděj R. Hofman, farář ve farnosti Bouzov, Římskokatolická církev

Každý den pomáhejme druhým

Vážení čtenáři, poslední dva roky nám přinesly mnohá překvapení a spoustu změn, které se dotkly snad každé oblasti lidské činnosti. Není divu, že řada lidí zažívá pocit bezmoci, frustrace… Vánoce jsou za dveřmi a jen pár dnů za nimi pomyslná vstupní brána do dalšího roku, o němž nevíme, co přinese.

Netrapme se tím, co nemůžeme změnit, a pokusme se zaměřit na to, co změnit můžeme.

Vánoční poselství není určeno jenom pro někoho. Ať už se považujeme za věřící, nebo nevěřící, ať máme v podstatě jakoukoliv představu Boha, můžeme se nechat tímto poselstvím oslovit a povzbudit. Ježíš se narodil do názorově pestrého světa mnoha kultur a náboženských představ. Z chvalozpěvu andělů zní jasné oslavení Boha, ale také naděje pro celý svět: „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle“.

Dobrou vůli, máme-li ji – a já věřím, že ano – můžeme projevit směrem k Bohu a směrem k lidem. V úvodu šesté kapitoly Matoušova evangelia nás Ježíš vyzývá k tiché solidaritě s ostatními, k prokazování dobrodiní potřebným. Ano, je kolem nás mnoho věcí, které nejsou v naší moci, ale některé jsou. Netrapme se tím, co nemůžeme změnit, a pokusme se zaměřit na to, co změnit můžeme. Zkusme každý den najít něco dobrého a prospěšného, co můžeme udělat pro lidi okolo nás. Takový náš vlastní, byť i nepatrný příspěvek k tomu, aby svět byl alespoň o trošičku lepší.

Přeji vám pokojné a požehnané vánoční svátky, přeji vám, abyste je mohli prožít v radosti v kruhu svým nejbližších, s vědomím, že Kristus, Spasitel světa, se narodil také pro vás.

Vlastimír Haltof, farář Církve československé husitské v Chudobíně

Kristus se rodí, oslavujme ho!

Mudrci, kteří viděli nově zářící hvězdu, byli ohromeni touto božskou inspirací, a když se dozvěděli o narození Krista, nemohli znát místo Jeho zrození, a proto se ptali, kde se narodí. Věřící v Krista slavící tento den Jeho narození, mohu se vás také zeptat, kde se narodil? Vím, že mi hned odpovíte podle evangelia, že v Betlémě. Vím také, že toto posvátné místo je oslavováno touto velkou událostí na Zemi. Ale přeji si, aby vaše myšlenky byly osvíceny vyšším poznáním.

O jakém vyšším poznání tedy může být v případě narození Krista řeč? Podle evangelia se jednou narodil v Betlémě, ale podle slov téhož evangelia se rodí neustále. Vezměme v úvahu toto velké rčení, Slovo se stalo tělem. To znamená, že Věčná moudrost, kterou je Bůh sám, přijala naše tělo a narodila se. Přijal tělo, aby v nás přebýval, narodil se z Panny a rodí se v našem panenském srdci. Pro své narození si vyvolil Betlém, což v našem jazyce znamená Dům chleba, aby vždy přebýval v milosrdné duši.

Spasitel řekl: Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vstoupit do Království nebeského (Jan 3, 5), tehdy se zeptal jeden z učitelů, který nerozuměl těmto slovům: ‚Jak se to může stát? Má člověk opět vstoupit do matčina lůna, a tak se narodit?‘ Možná si někteří z vás pomyslí, jak se v nás může Kristus narodit?

Narození je dvojí, jedno tělesné a druhé duchovní. Nebudu psát o tělesném, neboť to je vám všem známo. Duchovní je stejné pro muže i ženy, mladé či staré. V tom není žádné překážky. Při tomto duchovním narození je početí požehnaného ovoce také ze semene, ale z toho, které je nejčistší a neporušitelné. To je slovo Boží. To znamená, že semeno Božího slova padlo do našich srdcí, nalezlo tam úrodnou půdu a vyklíčilo, tak mohu říci, že díky tomu ve vás vidím počatého syna Božího a díky tomu jste se i vy sami stali Božími dětmi.

Kristus se rodí, oslavujme ho! Bůh se vydává lidskému rodu do jeho rukou bezbranný, tak velikou má v něj důvěru. A to se stává velikou pobídkou do našich životů. Můžeme se podívat zpět, co vše se nám již podařilo, a to se snažit rozvíjet.

Tak jako Kristus coby bohomládenec musel vyrůst až do času svého působení, tak i my můžeme postupně pracovat na našich malých dobrých věcech a nechat je vyrůst, aby nesly dobré plody. Ty můžeme dát ochutnat těm, kteří žijí kolem nás, a tak můžeme pomoci zasít semínko dobrého plodu v druhých a zpětně můžeme i my ochutnat zase od nich. Buďme dobrými hospodáři svých dobrých věcí a druhé inspirujme a pomáhejme jim být také dobrými hospodáři, abychom se následující rok mohli navzájem setkat u této hostiny dobrých plodů.

otec Tomáš R. Loučka, kněz v Řimicích, Chudobíně, Střemeníčku a Mohelnici, Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku

Autor:
  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Desetkrát vyšší riziko než v lese. Olomoucké parky jsou plné nakažených klíšťat

25. dubna 2024  4:54

Při procházce některým z olomouckých městských parků mají lidé jistotu, že každé druhé klíště tam...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...