Policie pátrá po vandalovi, který poničil na Olomoucku boží muka. | foto: Policie ČR

Vandal na poli převrátil boží muka, pak je zkusil narovnat a utekl

  • 1
Po neznámém vandalovi, který poničil církevní památku, pátrají už téměř tři týdny marně policisté z Olomoucka. Jeho terčem se ze zatím neznámého důvodu stala boží muka stojící na poli u silnice vedoucí z Velké Bystřice do Bukovan.

Boží muka přišla k úhoně někdy v době od 2. do 3. února. „Pachatel je nejprve shodil do příkopu a poté zbývající část opět napřímil,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Policisté případ vyšetřovali původně jako přestupek, po předběžném vyčíslení škody na téměř 16 tisíc korun ale případ překvalifikovali.

„A to na trestný čin poškození cizí věci, za který hrozí až roční vězení,“ nastínila Urbánková.

Policie neuvedla, zda mohlo jít o následek nárazu auta, na Olomoucku každopádně nejde během uplynulého půl roku o jediný případ poničené památky. V říjnu totiž dopadla ještě hůře boží muka u křižovatky cest vedoucích do Štarnova a Bohuňovic. Při dopravní nehodě dvou aut jedno z nich do kapličky narazilo a zbořilo ji (více čtěte zde).

V roce 2014 pak museli při podobné události zasahovat dokonce i hasiči, protože při nárazu osobního vozu do božích muk mezi obcemi Žerotín a Hnojice část stavby spadla na auto a zaklíněného řidiče bylo nutné vyprostit (podrobnosti zde).