ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Olomouc chce sbírkou pomoci dvěma ukrajinským městům přečkat zimu

  • 0
Olomoucká radnice zahájila sbírku věcí, které mají pomoci obyvatelům ukrajinských měst Černivci a Irpiň lépe zvládnout přicházející zimu v situaci, kdy ruská armáda cíleně ostřeluje raketami civilní infrastrukturu, a působí tak výpadky dodávek elektřiny, tepla a vody.

Vedení radnice oslovili sami starostové z Ukrajiny. „Se zástupci obou měst jsme stále v kontaktu a jejich situaci sledujeme. Chceme pomoci přímo v místě, protože se vždy jedná o nejlepší možný druh pomoci,“ uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Město Černivci ležící na západě Ukrajiny se potýká s vysokou koncentrací uprchlíků. Desítky tisíc lidí se sem uchýlily z východní, válkou nejvíce sužované části země.

„Jedná se o zvlášť kritickou fázi války, kdy se nás naši nepřátelé snaží připravit o základní zdroje a funkční infrastrukturu během nastávající zimy. Proto je pro nás jakákoliv pomoc, která našim obyvatelům pomůže přečkat zimu v jejich domovech, neskutečně cenná,“ nastínil ve své žádosti primátor Roman Kličuk.

Podobně složitá situace je i ve městě Irpiň nacházejícím se nedaleko Kyjeva.

„Irpiň dnes zažívá humanitární krizi kvůli přerušeným dodávkám energie z důvodu zničení infrastruktury,“ popsal starosta Olexandr Markušin.

„V době studeného podzimu a blížících se mrazů musíme zajistit běh nemocnice, dodávky tepla, vody a základních potřeb obyvatelům, kteří přišli o domovy a musí bydlet v provizorních ubytovacích kapacitách. Celkem 70 tisíc lidí je bez vody, tepla a zdravotní péče,“ dodal. Prosí hlavně o alternativní zdroje energie – dieselové a benzinové generátory.

Sbírka potrvá do 9. prosince. Věci budou přijímány v hasičské zbrojnici ve čtvrti Chválkovice na adrese Selské náměstí 704/64a v pracovní dny od devíti do dvanácti hodin a poté odpoledne mezi druhou a šestou.

Seznam poptávaného materiálu lze nalézt na webu města, jde například o elektrocentrály, prodlužovací kabely, elektrické rozdělovače a rozvaděče, svítilny a baterie, přímotopy, topidla a ohřívače, spací pytle, deky, přikrývky, trvanlivé potraviny a hotová jídla určená k dlouhodobému skladování včetně těch pro děti nebo hygienické potřeby.