Výstava vraků osobních automobilů s názvem Příběhy z Ukrajiny je k vidění na...

Výstava vraků osobních automobilů s názvem Příběhy z Ukrajiny je k vidění na náměstí Republiky v Olomouci. Uspořádala ji Paměť národa a Vlastivědné muzeum Olomouc. Potrvá do 2. ledna příštího roku. | foto: ČTK

Vraky rozstřílených ukrajinských aut přivezly do Olomouce příběhy z války

  • 3
Rozstřílená a zničená auta z kyjevské oblasti Irpině, Buči a Hostomelu jsou až do ledna příštího roku k vidění v Olomouci na náměstí Republiky. Krajské město se stalo další zastávkou tohoto putovního válečného mementa.

Prostřednictvím panelů a audionahrávek vraky v Olomouci vyprávějí příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli nejhrůznějších zločinů.

Převoz vraků do země zorganizovala díky partnerům společnost Paměť národa, která od února pomáhá Ukrajině prostřednictvím finanční sbírky. Příběhy z Ukrajiny.

„Každý z vraků má svůj příběh, který se návštěvníkům rozehraje po stisknutí tlačítka přímo na automobilu,“ uvádí Institut Paměti národa na svých internetových stránkách.

U každého z aut si tak lze poslechnout autentická svědectví, jak válka změnila životy lidí.

Výstavu 6. prosince v Olomouci zahájil ředitel pobočky Paměť národa Střední Morava Petr Zavadil a vedoucí regionálního rozvoje Paměti národa Martin Kroupa, který se nedávno vrátil z Ukrajiny.

„Velký dík patří řediteli Vlastivědného muzea v Olomouci Jakubovi Ralisovi za poskytnutí prostoru pro výstavu,“ uvedl Petr Zavadil.

Předchozí zastávkou výstavy rozstřílených vraků, která bude v Olomouci k vidění do 2. ledna, byl Hradec Králové a akce zde vzbudila velké emoce.

Stop propagandě a Dombas, nasprejoval vandal na vystavené vraky z Ukrajiny

Zatímco část lidí přinášela k instalaci jako pietnímu místu květiny či symbolické předměty a zapalovala svíčky, jiní si na ni stěžovali, požadovali odstranění.

Válečná mementa se dokonce stala terčem vandalů. Ti vraky posprejovali nápisy „Stop propagandě“ a „Donbas“, z jednoho auta rovněž zmizela kapota.

25. listopadu 2022