Vedoucí útulku v Olomouci - Neředíně Hana Dědochová.

Vedoucí útulku v Olomouci - Neředíně Hana Dědochová. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Psi vystresovaní petardami a rachejtlemi skončili v útulcích

  • 7
Po novoročních oslavách a světelných show na obloze se jen v okolí Olomouce v útulcích nebo záchytných kotcích objevilo osm vystrašených, zatoulaných psů. Kynologové upozorňují, že se zvířata mohou ve stresu i poškozovat. Zatoulané psy pak jejich majitelé někdy najdou ve velmi špatném stavu.

V útulku Voříšek v Čechách pod Košířem se za Silvestr a 1. ledna objevilo šest nových zatoulaných psů. 

„Jeden z nich byl ve velmi zuboženém stavu, takže se ho pravděpodobně někdo zbavil. Kromě tohoto psa se už všichni dostali zpátky ke svým majitelům,“ uvedl vedoucí útulku Leopold Dostál. V přerovském útulku mají po Silvestru navíc jednoho zatoulaného zvíře.

Městská policie Olomouc podnikla na Silvestra a Nový rok dva odchyty. Jedno zvíře ale uteklo. „Odchyceného psa jsme odvezli do záchytného kotce na veterinární klinice v Brněnské ulici,“ oznámil mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Na portálu Hlídací pes, kam mohou lidé přidávat ztracená nebo nalezená zvířata, za novoroční víkend přibylo v Olomouckém kraji čtrnáct ztracených nebo nalezených psů a koček. 

Za nález některých z nich majitelé vypsali odměnu až dva tisíce korun. Většinu se už podařilo vypátrat a vrátit domů.

Zvládnout vystresované zvíře je náročné

Do některých útulků nalezené psy vozí městská policie, jiné zvládají odchyt vlastními silami. Zvládnout vystresovaná a vyčerpaná zvířata je velmi náročné. 

„Ve stresu může některé zdivočet natolik, že třeba ani nedokáže poznat pána a je pak velmi těžké ho odchytit. Na Silvestra tak býváme v útulku i přes noc. Rok od roku je to horší, protože přibývá odpalování petard a další zábavné pyrotechniky,“ popsala situaci vedoucí útulku v olomouckém Neředíně Hana Dědochová.

Majitelé do útulků poté volají a své domácí mazlíčky hledají. Mohou je ale najít i ve špatném stavu. 

„Měli jsme tu psa, co měl epilepsii, stačily mu pouze záblesky a rozsvícená obloha a dostal záchvat. Nebo fenku ovčáka, která ze stresu prokousala ocelovou síť a vylámala si na ní zuby,” popsala utrpení psů Dědochová. 

Upozornila, že psy díky velmi dobrému sluch může rozrušit i ohňostroj vzdálený dvacet kilometrů.

Útulky vyzývají politiky: zakažte pyrotechniku

Provozovatelé útulků by uvítali zákaz pyrotechniky. „Člověk může upozorňovat, doporučovat, informovat, ale bohužel nikdy nejsme v reálném světe schopni zabránit všem takovým situacím. Proto bych to úplně zakázal,“ shrnul Dostál. 

Zažil situaci, kdy někdo nově adoptovanému psovi hodil petardu přímo pod nohy. 

„Paní si pejska v útulku před adopcí osvojovala několik měsíců. Když se to potom stalo, zvíře se nehorázně vyděsilo a s majitelkou, která ho měla v tu chvíli na vodítku, to nedopadlo dobře. Hned poté jsme bohužel psa dostali zpátky do útulku,“ vzpomněl Dostál.