Bouřka provázená hustým deštěm a velmi silným větrem polámala či vyvrátila v několika uničovských ulicích během pár minut na čtyři desítky stromů. Jeden dopadl na zaparkované auto a zcela ho zničil, koruna navíc poškodila zábradlí na dvou balkonech.

Bouřka provázená hustým deštěm a velmi silným větrem polámala či vyvrátila v několika uničovských ulicích během pár minut na čtyři desítky stromů. Jeden dopadl na zaparkované auto a zcela ho zničil, koruna navíc poškodila zábradlí na dvou balkonech. | foto: www.unicov.cz

Ulicemi Uničova znělo dunění padajících stromů, bouřka jich smetla desítky

  • 1
Chvíle plné obav prožili během noci na středu probuzení obyvatelé několika ulic Uničova na Olomoucku během velmi silné bouřky, která se městem prohnala. Živel nabral v prostoru takovou sílu, že během pár minut zlomil či vyvrátil na čtyři desítky stromů.

Bouřka doprovázená hustým deštěm a neobvykle silným větrem se Uničovem prohnala krátce po středeční jedné ráno. Ničivou sílu předvedla převážně v oblasti ohraničené ulicemi Mohelnická, Hrdinů, Litovelská, Pionýrů a Bratří Čapků.

„Spadlých nebo přeražených stromů je celkem čtyřicet. Všechny jsou zdravé, bez hniloby. Některé byly rozlomeny ve vidlicovém rozvětvení,“ popsal Luděk Zamazal, jednatel Technických služeb Uničov, které se o městskou zeleň starají.

Spadlé větve či stromy navíc způsobily další škody. Nejhůře dopadl majitel jednoho z aut zaparkovaných ve Smetanově ulici, které spadlý kmen zcela zničil, jeho koruna zase poničila zábradlí na dvou balkonech vedlejšího domu.

Následky silné bouřky

Na likvidaci následků nasadily Technické služby podle Zamazala tři skupiny pracovníků s pilami a traktorem. Ještě během středy by měli odklidit stromy a větve z chodníků a cyklostezek, od čtvrtka pak začne postupná likvidace zbylých popadaných dřevin a celkové čistění města. Úklid včetně odvozu má být hotov do čtyř týdnů.

Bouřka, která v Uničově také ještě mimo jiné utrhla část střech rodinných domů v ulicích Balcárkova nebo Pod Šibeníkem, kde dokonce ulétla celá střecha jednopatrového domu a hasiči tak museli budovu provizorně zaplachtovat, zasáhla v Olomouckém kraji silně ještě také například Loštice a Moravičany na Šumpersku.

„Kvůli následkům měli hasiči téměř třicet výjezdů, přičemž jim práci ztěžoval vydatný déšť. Mimo jiné museli například ve zmíněné uničovské ulici odklízet také suť z komína, který spadl z rodinného domu při ulétnutí střechy a dopadl na sousední garáž. Tak tak bylo také nutné zaplachtovat,“ nastínila mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová.

Spadané stromy rovněž zkomplikovaly dopravu na hlavním železničním koridoru z Čech na Moravu v úseku od Moravičan k Července, kde poničily trakční vedení. Ráno a dopoledne zde tak vlaky mohly projíždět pouze po jedné koleji. Už v noci tu navíc do spadlého stromu narazil nákladní vlak, nehoda nicméně neměla žádné vážnější následky.