(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vědci budou pátrat, proč umírají včely. Pomoci má průzkum mezi chovateli

  • 23
Průzkum mezi včelaři finišuje v těchto dnech pro mezinárodní studii, na které se podílí i odborníci z přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, a jež má odhalit důvod zvýšeného úhynu včelstev v posledních letech. Chovatelům vědci na oplátku nabízejí informace, jak včely co nejlépe chránit před nákazami.

Vědci od včelařů zjišťují, jak vypadají jejich včelstva po zimě. „Naším cílem je získat údaje a postřehy od co největšího počtu včelařů, ať již v letošní zimě ztráty zaznamenali, nebo nikoli,“ řekl včelař a biochemik Jiří Danihlík z přírodovědecké fakulty s tím, že se chovatelé mohou do šetření zapojit do konce května pomocí internetového dotazníku (k vyplnění zde).

Loni se průzkumu zúčastnilo téměř tisíc tuzemských včelařů, což je 1,7 procenta z jejich celkového počtu. Z dat vyplynulo, že chovatelům v zimní sezoně 2014/2015 uhynula téměř pětina včelstev, o rok dříve to bylo 6,6 procenta.

Za hlavního viníka včelaři označili roztoče kleštíka včelího, který způsobuje onemocnění varroázu a otevírá cestu dalším, hlavně virovým onemocněním.

„Varroáza ale včely nezahubí, jestliže chovatel odhalí zvýšené napadení včelstva a zahájí včas léčbu,“ upozornil biochemik. Cílem projektu je podle něj najít cestu, jak zdravotní stav včelstev zlepšit.

„Kromě vyhodnocování odpovědí zkoumáme i imunitu včel v laboratořích,“ nastínil s tím, že v Česku v posledních letech včelařů přibývá.

„Je to patrné i ze zájmu o kurzy pro začínající včelaře. Nemáme problém je naplnit. Připisuji to především současným bio a eko trendům,“ nastínil. Začínajícím včelařům se snaží pomáhat i hejtmanství. Letos mezi ně rozdělí 400 tisíc korun.