Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Turisty mají do pohraničí přilákat atrakce a cyklotrasy za 300 milionů

  • 2
V jesenickém česko-polském pohraničí se chystá dosud největší turistické spojení v historii. Obce na obou stranách hranice protká hustá síť cyklotras, města Jeseník a Nysa plánují stavět atrakce a lákat návštěvníky i na společné dějiny. Utratit chtějí astronomických 300 milionů korun.

Ve středověku bylo město Jeseník součástí tehdejšího Nyského knížectví. To už dávno zaniklo, ovšem obě města pojí partnerství i dnes. A po staletích chtějí svazek ještě upevnit. Právě na odkazu historického knížectví chtějí vystavět společnou strategii, která do česko-polského pohraničí bude lákat turisty.

Do největšího společného projektu v oblasti turistiky v Jeseníkách se navíc zapojí i další města a vesnice z obou stran hranice. Chtějí využít peníze, které Evropská unie vyčlenila právě do přeshraniční spolupráce České a Polské republiky do roku 2020. Autoři společných plánů předpokládají, že projekt s názvem Krajem nyského knížectví přijde na 11,5 milionu eur, což je v přepočtu více než 300 milionů korun.

„Vycházíme z toho, že partnerská města Jeseník a Nysu spojuje dlouhá společná historie. Vždyť Jeseník byl od středověku součástí historického celku Nyského knížectví, i když Nysa byla tehdy německé město. Chceme znovu tuto oblast víc propojit,“ uvedl místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Obě města navíc spojuje také řeka Bělá, která pramení v Jeseníkách. Kromě toho chtějí města na obou stranách hranice stavět spolupráci také na dvou svých velikánech: Jeseník na Vincenzi Priessnitzovi, slavném vodoléčiteli, Nysa na Josefu von Eichendorff, slezském romantickém básníkovi. Oba tvořili ve stejné době, kdy ve Slezsku vedle sebe žili příslušníci tří národů - Němci, Poláci a Češi.

„Tak slavné osobnosti je potřebné připomínat znovu a znovu a dál propagovat a rozvíjet jejich odkaz,“ míní Procházka.

Z turistického propojení oblasti mohou profitovat i menší obce

Pouze na slavné postavy historie ale Jeseník a Nysa turisty nenalákají. Hlavním cílem je podle Procházky propojit historické území Nyského knížectví sítí značených cyklotras, které povedou přes jednotlivé historické atraktivity na území mezi městy Nysa a Jeseník.

„Některé vesnice nejsou pro návštěvníka až tak atraktivním cílem. Jako součást většího turistického celku s mnoha jedinečnými zajímavostmi však mohou být pro návštěvníka přitažlivější,“ vysvětluje strategii Procházka.

V podobný profit doufají obce, které se do plánu zapojily. „Přes naši vesnici jezdí hodně cyklistů z Polska. Jsme na zajímavé trase a je dobré toho využít,“ míní například starosta Hradce - Nové Vsi na Jesenicku Pavel Stejskal.

Vesnice by chtěla nabídnout turistům kryté posezení na návsi, dětské hřiště a zázemí pro cyklisty.

„Chceme, aby turisté měli důvod se tady zastavit,“ zdůvodnil Stejskal.

Podobné zázemí chce vybudovat i Česká Ves. „Zaměříme se na cykloturistiku, aby měli návštěvníci prostor pro odpočinek, úschovu či opravu bicyklů, ale taky prostor pro zábavu dětí,“ nastínil starosta České Vsi Petr Mudra.

Turisty budou lákat nové cyklotrasy, lázně či krytý balneopark

Samotné město Jeseník se chce do „obnovy Nyského knížectví“ zapojit především stavbou unikátního interaktivního vodního hřiště ve Smetanových sadech. Hodlá však také dobudovat cyklostezky nebo turistickou trasu mezi lázněmi a městem či obnovit vodní příkop u bývalé tvrze, která dnes slouží jako muzeum.

Známé místní lázně se pak přidají s plánem vybudovat krytý balneopark s Priessnitzovými procedurami, který bude doplňovat jedinečný venkovní balneopark.

„Je to pro nás příležitost, jak získat dotační peníze. Věříme, že stejně jako venkovní balneopark bude i krytý velkou atrakcí,“ poznamenal ředitel jesenických lázní Roman Provazník.

Poláci opraví pevnost a protáhnou cyklostezku k hranici

V polské Nyse pak půjdou peníze především na rekonstrukci a zpřístupnění unikátní historické pevnosti, která patří k nejzachovalejším pevnostním systémům v Evropě.

Kromě toho navíc polská strana také připravuje třeba ozdravení jedinečného parku v Glucholazech nebo léčebné procedury pro nemoci dýchacího ústrojí, které využijí zdejšího příznivého ovzduší. Kromě toho je součástí plánů rovněž stavba cyklostezky mezi městy Nysa a Glucholazy a propojení cyklostezky z Glucholaz s tou z Jesenicka, která dnes končí na státní hranici, konkrétně v Mikulovicích.

„S cyklostezkami bylo potřeba pohnout. Když propojíme údolí řeky Bělé z Jesenicka až do Nysy a k Nyskému jezeru, bude polské příhraničí mnohem atraktivnější i pro návštěvníky z Česka a obráceně. Také Jesenicko bude přitažlivější zase pro Poláky,“ chválí přeshraniční plány také polský odborník na cestovní ruch Pavel Szymkowicz.