V Tučapech na Olomoucku se v neděli večer začala domu bortit zeď, hasiči proto...

V Tučapech na Olomoucku se v neděli večer začala domu bortit zeď, hasiči proto na doporučení přivolaného statika postavili provizorní opěrnou konstrukci. | foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči museli s podpěrami k praskající zdi domu i probořenému stropu

  • 0
U domu, jehož zeď hrozila zřícením, museli v neděli večer zasahovat hasiči z Olomouce a Prostějova, které zalarmovali obyvatelé budovy. Stavění podpěr kvůli hrozícímu zborcení části budovy absolvovali na Olomoucku během víkendu už podruhé.

Profesionální hasiči z olomoucké a prostějovské stanice vyjeli k domu v Tučapech, místní části Dubu nad Moravou, v neděli po půl deváté večer.

„Obyvatelé oznámili, že mají pocit, že se zeď domu začíná bortit. Po provedeném průzkumu si velitel zásahu vyžádal na místo statika, který rozhodl, že zeď je potřeba zajistit proti zřícení,“ popsala mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

„S pomocí speciální techniky pro závaly proto hasiči u zdi postavili provizorní opěrnou konstrukci a následně místo předali majiteli. Zásah ukončili v jedenáct večer,“ dodala.

Hasiči stavěli podpěry

Podobný, ale ještě delší zásah, absolvovali hasiči z olomoucké stanice společně s místní dobrovolnou jednotkou také o den dříve v domě v olomoucké Univerzitní ulici, kde se propadl strop bytu ve třetím patře.

„Na místo hasiči vyjeli ve čtvrt na pět odpoledne a po příjezdu zjistili, že se částečně propadly dřevěné stropy v jedné místnosti bytu. Na střeše domu se totiž vytvořila vodní laguna a strop její váhu neudržel,“ nastínila Hacsiková.

Hasiči museli nejprve nahromaděnou vodu ze střechy odčerpat a poté začali propadlý strop postupně rozebírat a materiál vynášeli před dům. I v tomto případě přivolaný statik po kontrole budovy doporučil podepření její části.

„A to nejen v případě propadlého stropu, ale také stropu bytu o patro níž, jehož obyvatelé ho museli opustit, protože se také stal neobyvatelným. Po postavení opěrné konstrukce hasiči zásah ve čtvrt na deset večer ukončili,“ shrnula mluvčí.