Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tipy na advent zdarma. Ve hře je i bruslení v Olomouci anebo zpěv koled

  6:35
Kam v Olomouckém kraji zadarmo s dětmi o adventu? Server iDNES.cz přináší tipy na bezplatnou zábavu. Zkuste trhy v centrech měst, bruslení v srdci Olomouce nebo zpívání koled v Moravském divadle. Tradiční hanácké Vánoce předvedou už dnes (sobota 13.12.) ve skanzenu v Příkazích.
Bruslení na Dolním náměstí v Olomouci.

Bruslení na Dolním náměstí v Olomouci. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Užít si advent a přitom nepočítat před Vánoci peníze, mohou lidé takřka po celém regionu. Mezi tipy, kam levně s dětmi vyrazit za vánoční zábavou, je z čeho vybírat. Ve velkém přehledu serveru iDNES.cz tak najdete například výstavu betlémů, zdobení stromku pro zvířata nebo bruslení pod širým nebem přímo v centru Olomouce.

1. Olomoucké bruslení open air

 Vyrazit s bruslemi do historického centra Olomouce mohou lidé i letos, na Dolním náměstí je pro ně přichystané mobilní kluziště.

„Bruslení je pro veřejnost zcela zdarma a kluziště je v provozu od devíti hodin ráno až do dvaadvaceti hodin každý den,“ uvádějí pořadatelé vánočních trhů z organizace Kulturní Olomouc. Kdo se potřebuje zahřát nebo třeba dostane hlad, může využít zastřešenou zahrádku u kluziště. K dispozici jsou tu také tradiční punčové stánky.

2. Přehlídka betlémů v Mohelnici

Pletené, háčkované, skládací, dřevěné, keramické či skleněné betlémy si od poloviny prosince budou moci lidé prohlédnout v prvním patře mohelnického Domu kultury, který výstavu pořádá spolu s Českým sdružením přátel betlémů a Mohelnickým spolkem ručních řemesel. Chybět nebudou ani betlémy pečené či malované, prohlédnout si však lidé na výstavě mohou také různé historické vánoční ozdoby. Vernisáž výstavy, která potrvá do 19. prosince, bude v pondělí 15. prosince od čtyř hodin odpoledne.

3. Hanácké Vánoce ve skanzenu

Uniknout předvánočnímu shonu a užít si tradiční zvyky a obyčeje mohou ti, kteří se už dnes (sobota 13.12.) vypraví do Hanáckého skanzenu v Příkazích. Pořadatelé si tu pro ně připravili akci s názvem Hanácké Vánoce.

„Připomeneme si adventní a vánoční zvyky v podání Národopisného souboru Pantla a dětí z příkazské mateřské školy,“ uvádí pořadatelé. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na vánoční jarmark, výstavu vánočních ozdob a zvonečků, chybět nebude ani soutěž o nejhezčí z nich. Připraveny budou zabijačkové speciality či kvasnicové pivo.

4. Poznejte krásu lidových řemesel

Stejně jako v minulých letech se lidé budou moci setkat v polovině prosince s mistry lidové výroby, ti své umění ukážou v prostějovském kině.

„V úterý 16. prosince se lidé setkají s mistry lidové výroby, jejich výrobky si mohou i koupit. Nebude chybět ukázka tradičních řemesel ve foyer kina Metro 70,“ uvádějí pořadatelé. Vstupné na akci, která probíhá od devíti hodin ráno do šesti hodin večer, je symbolických pět korun.

5. Ozdobte stromeček dobrotami pro zvířátka

Kdo chce spojit příjemné s užitečným, může se čtyři dny před Štědrým večerem vypravit od 10 hodin na procházku z Ptenského Dvorku do Běleckého mlýna na Prostějovsku. Děti si tu nazdobí stromek dobrotami pro zvířata z okolí.

„Na několika místech v lese se zastavíme a připravíme nadílku pro různé druhy lesních zvířat. Ozdobíme si vánoční stromek pro ptactvo a doplníme ho i dobrotami pro ostatní zvířátka,“ lákají účastníky organizátoři akce. Cesta povede po žluté turistické značce kolem stájí a jezdeckého areálu na Zámečku a kolem obory s divočáky, jeleny a daňky. „Trasu zakončíme na Běleckém mlýně, kde je možnost občerstvení a prohlídky zookoutku,“ dodávají. 

6. Divadlo rozezní koledy

Vánoční atmosféru připomene poslední neděli před Vánoci společné zpívání nejznámějších českých koled ve foyer Moravského divadla Olomouc. Vítáni jsou všichni, kdo budou mít 21. prosince v deset hodin cestu kolem.

„Lidé si mohou ve foyer divadla poslechnout koledy v podání sboru opery a operety Moravského divadla pod vedením sbormistryně Lubomíry Hellové a společně tak nasát krásnou předvánoční atmosféru,“ přibližuje mluvčí divadla David Kresta.

7. Užijte si vánoční trhy na náměstích

Strávit příjemné odpoledne a neplatit za něj vstupné, mají šanci lidé téměř ve všech městech kraje. A to přímo na jejich náměstích, kde pro ně připravila bohatý vánoční program.

„Až do Štědrého dne probíhá na pódiu na náměstí pravidelný odpolední program, ve kterém si přijdou na své všechny věkové skupiny. Vystupují zde děti z místních kroužků a volnočasových zařízení, folklorní soubory i rockové kapely. Na náměstí jsou i stánky s občerstvením a nabídkou punče, grogu, nealko nápojů či bramboráků a dalších pochoutek,“ uvádí za Přerov tiskový mluvčí tamní radnice Bohuslav Přidal.

V Prostějově se pak v rámci akce Prostějovská zima střídá na náměstí hudební program či promítání pohádek pro děti, v Šumperku se zas lidé mohou vypravit 19. a 20. prosince na vánoční trhy na Hlavní třídě. V Olomouci pak vystoupí 18. prosince kapela Burma Jones s Bohoušem Josefem.

8. S dětmi na pohádku

Hned několik příležitostí jít s dětmi na loutkové představení O zlém sněhuláku Sněhuráku mají rodiče, kteří vyrazí do loutkového divadla Přerovský Kašpárek. Loutky před nimi vykouzlí příběh 14. a 21. prosince.

„Hrajeme vždy ve dvě a ve čtyři hodiny odpoledne, pohádka včetně přestávky trvá přibližně hodinu a půl. Na děti, rodiče i prarodiče, strýčky i tetičky se těší Přerovský Kašpárek,“ říkají loutkáři. Platí se jednotné vstupné, vstupenky budou k mání v pokladně divadla vždy třicet minut před zahájením představení.

9. Vánoční trhy na Floře

 Spojit vánoční atmosféru s nákupy mohou lidé na Výstavišti Flora Olomouc, kde od dnešního dne (sobota 13.12.) začínají vánoční trhy.

„Z vyhledávaného vánočního zboží se mohou zájemci znovu po roce těšit na vánoční stromky z produkce Lesů města Olomouce, vánoční vazby, baňky, ozdoby, svíčky, jmelí, sušené květiny i krajkové háčkované ozdoby na stromek,“ vyjmenovala tradiční taháky vánočních trhů na Floře jejich garantka Dagmar Maixnerová.

Na zájemce však v parku čeká také doprovodný program. U pavilonu A například bude k vidění dřevěná salaš obydlená živými zvířaty. Chybět nebudou lamy alpaky, koza kamerunská či ovce valašky zapůjčené z olomoucké zoo.

„V sobotu 13. prosince od dvou hodin odpoledne se v pavilonu A uskuteční předvánoční vystoupení nadaných děti z dětských domovů, své umění předvede fakír Petr Dragon Kozák se svou asistentkou nebo superfinalista televizní soutěže Talentmania 2010 Milan Sulej. Čert s Mikulášem se zase do našeho hlavního pavilonu přijdou podívat v neděli 14. prosince ve dvě odpoledne,“ zmínila Maixnerová.

Akce o adventu v dalších městech regionu

HRANICE

  • Vánoční koncert Hranického dětského pěveckého sboru 19. 12. 18:30, kostel Stětí sv. Jana Křtitele
  • Výstava betlémů do 20. 12., Galerie M+M 

LIPNÍK NAD BEČVOU 

  • Adventní představení dětského folklorního souboru a pěveckého sboru 18. 12. 17:00, bývalá synagoga 

KOJETÍN 

  • Betlémy: Adventní výstava do 21. 12, Galerie VIC Kojetín 

PROSTĚJOV 

  • Proměny - pěvecký sbor 18. 12. 18:00, Brněnská ulice u kostela sv. Cyrila a Metoděje

ZÁBŘEH 

  • Vánoční ptačí strom 13. 12. 9:00, DDM Krasohled 
  • Plavání při svíčkách v krytém bazénu 20. a 21. 12. vždy od 17 do 19 hodin, druhá hodina zdarma 
  • Vánoce na tvrzi 20. a 21. 12 . a 26. až 28.12., tvrz Nemile u Zábřeha

ŠUMPERK 

  • Šumperské vánoční zvonění 16. 12. od 14 do 18 hodin v ateliéru Vily Doris 
  • Vánoční trhy 19. a 20. 12., Hlavní třída 
  • Vánoční koncert šumperského dětského sboru Motýli 13. 12. od 16 hodin Dům kultury Šumperk 
  • Adventní koncert 14. 12. od 16 hodin, kostel sv. Jana Křtitele 
  • Adventní koncert 15. 12. od 17 hodin, náměstí Míru 

MOHELNICE 

  • Výstava Štědrý den v proměnách času do 1. 2. 2015, Muzeum Mohelnice 
  • Vánoční trhy a koledování 16.-17. 12., náměstí Svobody 

LOŠTICE 

  • Červené Vánoce u Kašparů do 11. 1. 2015, Památník Adolfa Kašpara 

JESENÍK 

  • Velký dobročinný adventní koncert 20. 12. od 18 hodin, kostel Zvěstování Panny Marie
  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Byznys a nostalgie spolu mohou fungovat, říká šéf Kofoly ke koupi pivovarů

18. dubna 2024  15:21

Společnost Kofola ČeskoSlovensko se nedávno stala většinovým majitelem tradičních pivovarských...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...