Testování zaměstnanců Vítkovice Cylinders, kde se provádějí antigenní testy....

Testování zaměstnanců Vítkovice Cylinders, kde se provádějí antigenní testy. (3. března 2021) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Velké firmy v kraji odhalily v prvním kole testování minimum nakažených

  • 14
Velké firmy v Olomouckém kraji zachytily v první vlně testování na koronavirus jen minimum pozitivních případů. V současnosti se už společnosti připravují na opakované testování.

Na zorganizování a sehnání testů měly firmy jen pár dní. Testy stihla mimo jiné například továrna Koyo Bearings v Olomouci, kde vzorky odebírali dvě sestřičky a závodní lékař.

„My jsme dokončili testování už ve čtvrtek. Ze 450 testů nebyl ani jeden pozitivní,“ pochvaluje si ředitel Petr Novák. Podle něj se příznivě projevují všechna opatření, která dodržují zaměstnanci už řadu měsíců, například v jídelně jsou od sebe oddělení stěnami z plexiskla.

Problémy s nedostatkem testů neměla ani textilka Toray Prostějov, v níž pracuje 350 lidí. Poslední z nich absolvovali testování minulý týden ve čtvrtek. „Bylo to náročné, ale nařízení vlády jsme splnili. Záchyt byl minimální,“ sdělil šéf Josef Konečný.

Firma zvolila kombinaci testů odebíraných odbornou firmou a samotestování. V továrně už měli s velkým testováním zkušenosti, loni na podzim absolvovali na náklady firmy všichni zaměstnanci PCR testy.

Také pro mohelnický závod Siemens, který patří k největším zaměstnavatelům v regionu, nebylo nynější testování první, dobrovolné se konalo už od loňského října.

„Dokázali jsme zajistit testovací kapacitu 1 600 testů za týden, ta byla dostatečná pro otestování všech zaměstnanců, na které se povinnost vztahuje,“ sdělila mluvčí Mariana Kellerová.

Závod použil testy vyvinuté jednou z firem koncernu Siemens. „Agendu jsme digitalizovali, což výrazně snižuje administrativní náročnost a zrychluje celý proces,“ doplnila Kellerová.

Svůj testovací úkol splnil i další z velkých zaměstnavatelů, Meopta Přerov. V pátek už přišli do práce pouze zaměstnanci s negativním antigenním testem. „Záchyt pozitivních případů je pouze v jednotkách,“ sdělila mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Na Jesenicku sháněli testy i v lékárnách

Zatímco ve vnitrozemí větší problémy se sháněním testů nebyly, na Jesenicku to bylo horší.

„Dodávka objednaných testů nabrala zpoždění, takže jsme je museli horko těžko shánět po lékárnách. Testování nám potom zajistila obvodní lékařka z Mikulovic,“ popisuje majitel tamní firmy Plastkon Daniel Hama. Poslední z téměř 250 zaměstnanců tak otestovali v pátek.

V Mikulovicích podle něj testy odhalily dva případy. „Ten počet jsme čekali vyšší, takže to je pozitivní. Horší je, že kvůli obrovskému zájmu se ti lidé dostanou na potvrzující PCR testy až za pět dní, takže i když budou negativní, tak nám minimálně na pět dní vypadnou,“ podotkl Hama.

Akciová společnost Úsovsko patřící k největším zemědělským podnikům v republice má v celé skupině přes 800 zaměstnanců.

„Dvě třetiny testů dělal náš lékař. Pro odloučená pracoviště, odkud by byl pro zaměstnance problém dojet na test, jsme pak zajistili samotestování,“ sdělil ředitel společnosti Martin Novák. V Úsovsku zaznamenali dva případy podezření na covid, které musí ještě potvrdit, nebo vyvrátit PCR testy.

Teď už musejí testovat i nejmenší firmy

V Dopravním podniku města Olomouce měli podle jeho mluvčí Martiny Krčové z 321 zaměstnanců pozitivní test tři. Šlo o řidiče a podle mluvčí je nepravděpodobné, že se nakazili v autobusech. „Mají kabiny oddělené od cestujících. K nákaze došlo spíš někde jinde,“ řekla.

Šéf Krajské hospodářské komory Olomouc Bohuslav Švamberk oceňuje, že firmy krátký termín na první kolo testování zvládly.

„Vzhledem k tomu, že stát pro ně nevytvořil žádné podmínky a vše se odehrávalo v časové tísni, se s tím firmy popasovaly nad očekávání dobře,“ řekl Švamberk. Podle něj už se při dalších etapách povinného testování vše zautomatizuje.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že firmy budou muset testovat zřejmě až do května. Vláda navíc nově povinnost rozšířila už i na firmy s deseti a více zaměstnanci.