(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Výrobce kol chce v Šumperku postavit novou továrnu za 300 milionů

  • 16
Nový závod na výrobu jízdních kol za více než čtvrt miliardy korun plánuje v Šumperku postavit tamní společnost BPS Bicycle Industrial, která se řadí mezi přední tuzemské producenty jízdních kol. Nynější areál ve staré zástavbě na okraji sídliště už totiž firmě neumožňuje výrazně zvýšit produkci.

Zatímco nyní má šumperský podnik roční kapacitu 90 tisíc kol, po stavbě nové haly v průmyslové zóně by vzrostla až na 200 tisíc kusů.

„S městem už o stavbě jednáme. Součástí areálu bude také lakovna rámů,“ uvedl ředitel BPS Bicycle Industrial Pavel Veselovský, podle kterého jednání ještě neskončila.

Dohodne-li se firma se šumperskou radnicí na podmínkách využití pozemků v průmyslové zóně, a získá-li potřebná povolení, chtěla by novou výrobní halu a sklady postavit příští rok.

Česko je jedenáctý největší producent kol v EU

BPS Bicycle Industrial naprostou většinu produkce vyváží a to zejména do Německa, Rakouska a Belgie. Kromě klasických jízdních kol vyrábí i elektrokola, po kterých je stále větší poptávka. V účetním roce 2016/2017 jich firma vyrobila 14 tisíc.

Vlastníkem společnosti, která loni zaměstnávala 153 lidí, je rakouská firma BTM Bike Trading, která je zároveň hlavním odběratelem šumperského podniku.

Česká republika je 11. největším producentem běžných bicyklů v Evropské unii a připadá na ni tříprocentní podíl evropské výroby, z níž většina jde na export. Předloni se jich společně s elektrokoly prodalo na 350 tisíc kusů. K největším tuzemským výrobcům jízdních kol se řadí mimo jiné Bike fun (značka Superior), 4Ever, Maxbike, Olpran či právě BPS Bicycle Industrial.

,