Prachové bouře na Kyjovsku odnáší z polí nejvzácnější vrchní vrstvu zeminy,...

Prachové bouře na Kyjovsku odnáší z polí nejvzácnější vrchní vrstvu zeminy, kterou hospodáři obdělávají. | foto: Lukáš Lattenberg

Vysušené střední Moravě průměrný déšť stačit nebude, varuje předpověď

  • 10
Zima se blíží ke konci a začíná bilancování, jak srážkami pomohla krajině loni sužované extrémním teplem a suchem. A pro střední Moravu toto měření zatím nevyznívá dobře. Podle portálu InterSucho je důležitá zemědělská oblast stále vysušená a nové vegetaci nemusí stačit ani průměrné srážky.

Až do konce února vydrží na střední Moravě výjimečné či extrémní sucho v půdě do hloubky jednoho metru. Pokud zůstane půda takto nasycená do začátku vegetace, nebudou pak ani průměrné srážky stačit k hladkému průběhu vegetačního období.

Vyplývá to z aktuální předpovědi zveřejněné na portálu InterSucho. Projekt několika vědeckých institucí zajišťuje již několik let informace pro zemědělce ohledně stavu a předpovědi zemědělského sucha.

Střední Morava zůstává nejpostiženější oblastí, přitom jde o jeden ze zemědělsky nejdůležitějších regionů.

Jen o něco méně špatně je na tom dolní Polabí a Poohří, taktéž oblasti se silnou zemědělskou produkcí, dále Poodří a část Vyškovska a Znojemska.

Intenzitu sucha ve středu Moravy ilustruje mapa z portálu InterSucho. Vysvětlivky a další souvislosti zobrazíte kliknutím na ni.

Čas pro doplnění půdního profilu vodou před zahájením vegetační sezony se zkracuje a je téměř u konce.

„Úhrny srážek pro tento týden budou nízké, naprší jen okolo pěti milimetrů, v lepším případě deset milimetrů. Teploty budou stále relativně vyšší mezi pěti a deseti stupni,“ uvádí InterSucho. Na přelomu února a března by měly být teploty průměrné, tedy pět až sedm stupňů, v noci kolem nuly.

Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu by teploty měly být v příštích čtyřech týdnech nejprve výrazně a pak mírně nadprůměrné.

Srážky budou nejprve výrazně nižší, než je průměr, poté se mu přiblíží.

„Proto neočekáváme dramatickou změnu situace, nicméně ani zásadní zlepšení,“ uvedli vědci v předpovědi.

Prachová bouře u Kyjova

Dobrá situace je naopak ve většině jižních Čech a na Vysočině, na jihu středních Čech a na východě Moravskoslezského kraje.

„Společně s pohraničními horami vykazují tyto oblasti relativně příznivou prognózu. V případě severozápadních Čech a některých oblastí východních Čech, většiny Moravy a velké části Moravskoslezského kraje a částí krajů Plzeňského se setkáváme s negativní prognózou až do poloviny dubna,“ uvedli vědci z InterSucha.

I pro laiky dobře pozorovatelné následky sucha se přitom projevily na konci minulého roku například prachovými bouřemi na Kyjovsku, kde vítr odnášel úrodnou vrstvu půdy z polí desítky metrů daleko.

Podívejte se, jak vypadá prachová bouře na Kyjovsku:

12. listopadu 2018

,