Žáci šternberské základní umělecké školy mohou od února předvádět své...

Žáci šternberské základní umělecké školy mohou od února předvádět své dovednosti na novém křídle za více než osm set tisíc korun. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Mladí klavíristé ukážou ve Šternberku um na křídle za téměř milion

  • 0
Dárku v podobě nového dvoumetrového koncertního křídla za 817 tisíc korun z dílny japonského nadnárodního koncernu Yamaha se dočkali v uplynulých dnech mladí klavíristé Základní umělecké školy ve Šternberku na Olomoucku. Jeho zvuk bude znít například při školních koncertech.

„Myšlenka na pořízení nového nástroje vznikla v roce 2015, a to zejména proto, že stávající klavír značky Petrof, který škola koupila před zhruba dvaceti lety, po zvukové i mechanické stránce již nevyhovoval současným interpretačním nárokům,“ uvedl ředitel školy Petr Ciba.

Pořízení nového klavíru předcházelo výběrové řízení, do něhož se škola pustila loni na podzim.

„Na výběru nástroje se podíleli pedagogové klavírního oddělení naší školy, kteří nejprve testovali v Hradci Králové a Praze klavíry značek Bechstein, Petrof a Yamaha. Finální rozhodnutí pak padlo přímo v evropském sídle firmy Yamaha v německém Hamburku,“ popsal Ciba.

Ve prospěch Yamahy, konkrétně modelu CX5, rozhodl zvuk v kombinaci s cenou, přičemž o drtivou většinu nákladů se postarala místní radnice.

„Za křídlo, které jsme si pořídili, by se nemusely stydět ani konzervatoře. Samozřejmě ale existují i nástroje mnohem dražší, špičkové petrofy stojí dva až tři miliony korun,“ uvedl ředitel.

Dosavadní „vytřískaný“ klavír ještě bude sloužit

Podle Ciby budou nové dvoumetrové křídlo, které stojí v koncertním sále školy, běžně využívat při vystoupeních, ale také při přípravě na ně.

„Určitě jsme ho nekupovali na ozdobu, ale proto, aby na něj děti hrály,“ uvedl Ciba.

Škola se ovšem nezbavila ani původního petrofu. Tento nástroj má nyní ve své třídě vedoucí klavírního oddělení Marek Fischer.

„Je už sice vyhraný, či spíše vytřískaný, přesto jsem moc rád, že mi vedení školy umožnilo ho přestěhovat do třídy. Když dítě cvičí na křídlo, má pocit, že hraje na královský nástroj,“ usmál se Fischer.