Olomoucký vrchní soud snížil Jiřímu Christovi trest za zbití bezdomovce, který...

Olomoucký vrchní soud snížil Jiřímu Christovi trest za zbití bezdomovce, který následně zemřel, z dvanácti na deset let. Nešlo podle něj o vraždu, ale o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Soud zmírnil trest za zbití bezdomovce, který poté zemřel, na deset let

  • 4
Olomoucký vrchní soud snížil o dva roky trest Jiřímu Christovi, který loni ve Šternberku na Olomoucku brutálně napadl bezdomovce. Ten pak bez pomoci do rána zemřel. Podle odvolacího soudu nešlo v tomto případě o vraždu, ale o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Proti původnímu dvanáctiletému trestu vynesenému krajským soudem se odvolal pouze pětadvacetiletý Christ, který se přiznal k napadení a zbití muže, odmítal však vraždu.

„Stejně jako soud prvního stupně jsme neměli pochybnosti o tom, že to byl obžalovaný, kdo poškozeného velmi razantně napadl. Nabyli jsme ale přesvědčení, že nebylo bez důvodných pochybností prokázáno, že byl alespoň srozuměn s tím, že může svým útokem napadeného usmrtit,“ shrnul nový rozsudek mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Za vraždu Christovi hrozilo až 18 let vězení, po překvalifikování na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti se sazba změnila na 8 až 16 let.

Oba muži se dostali do potyčky loni v polovině října a předcházel jí konflikt čtyř bezdomovců včetně otce obžalovaného, kteří na místě ve velkém popíjeli víno.

Pětadvacetiletý Christ se nakonec rozhodl spory vyřešit rázně, a jak už dříve uvedl krajský státní zástupce Jakub Grmela, svého známého napadl dvěma desítkami úderů pěstí do obličeje.

Poté, co ho srazil na zem, přidal také kopy do hlavy a hrudníku. Bití trvalo dlouho, podle výsledků pitvy jen na hlavu směřovalo nejméně dvacet ran. Poškozený měl polámaná žebra a utrpěl pneumotorax.

V noci našel napadeného, jak silně krvácí. Přesto šel znovu spát

Jak už dříve nastínili kriminalisté, napadený se po útoku ještě vzpamatoval a vrátil se s ostatními k ohni. U něj zůstal i poté, co se zbylá trojice odebrala ke spánku do chaty. Ráno ale bezdomovci našli napadeného muže už bez známek života.

Během noci přitom Christ podle nich pravděpodobně promarnil poslední příležitost, jak muži zachránit život.

„Vzbudil se a šel se na napadeného podívat. Zjistil, že muž krvácí z uší i nosu, chrčí a nereaguje. Přesto usoudil, že se dá nějak dohromady, nechal ho tam a vrátil se zpět do chaty,“ nastínil tehdy šéf krajské kriminálky Jan Lisický.

Muži také podle něj sice přivolali policii, ještě předtím si ale domluvili historku, která měla zamaskovat skutečný průběh události.