Výtvarník vzdal rodnému Šternberku hold zdobenými sloupy u nádraží

  • 0
Dílo jeho dědečka Wilhelma zdobí vestibul olomouckého hlavního nádraží, on sám dostal příležitost podepsat se na výzdobě přednádraží rodného Šternberka. Výtvarník Josef Zlamal pro ně vytvořil dvě betonové plastiky zdobené detailním reliéfem.

Kolemjdoucí v něm na dvou sloupech vysokých 439 a 278 centimetrů najdou motiv hradu, místního kostela nebo světoznámé Šternberské madony. Zlamal tak vzdal hold historii města.

„Mám velkou radost, že se podařilo realizovat plastiky tohoto významu právě v rodném prostředí. Mé zkušenosti získané v posledních letech v zahraničí tak získaly svůj smysl zde – doma. Tento projekt rovněž napověděl, že angažmá v architektuře je smysluplnou cestou, jak integrovat umění do veřejného prostoru,“ uvedl Zlamal.

Prostor před nádražím nechala upravit radnice. Po dokončení elektrifikace železniční dopravy bude totiž Šternberk důležitou dopravní tepnou a nádraží frekventovaným vstupem do města.

První kresbu reliéfu, který zdobí sloupy před nádražím, vytvořil Zlamal před rokem a půl. Hotové dílo bylo potřeba digitalizovat a následně opět ručně převést do podoby 3D reliéfu.

„Jeho vznik si vyžádal i s několika pomocníky více než tři týdny soustředěného úsilí. Díky tomuto přístupu získaly sloupy nezaměnitelný charakter krásné ruční práce,“ dodal Zlamal.

Finální podobu sloupy nabyly po odlití do betonu, do něhož se podle Zlamala podařilo otisknout i nejmenší detaily.