Ušáci soutěžili ve skoku i v parkuru, přijeli závodníci z celé republiky

  • 0
Na cvičišti ve Štěpánově na Olomoucku stála zaparkovaná auta, kolem byly postavené stany, u nich desítky klecí. Byla neděle devět hodin ráno, foukal studený vítr, ale mezi překážkami už hodinu poskakovali králíci. Dokonce již druhým dnem. Do pátého ročníku závodu Grand Prix Štěpánov bylo přihlášených 150 ušáků od 38 různých chovatelů. Ti přijeli ze všech koutů republiky.

Během soboty a neděle se ušáci utkali ve čtyřech disciplínách – parkuru, rovinné dráze, skoku vysokém a skoku dalekém. Například parkur se ještě dělil na čtyři podkategorie podle míry náročnosti. Právě proto se závodilo už od časných ranních hodin. 

„Jsou tady závodníci z celé republiky, třeba z Ústí nad Labem nebo Chotěboře,“ hlásil hlavní organizátor závodu a zároveň rozhodčí Petr David. Závod byl totiž zařazen mezi kvalifikační závody na mistrovství České republiky.

Přihlásit se do závodu nebylo těžké a mohl to zkusit každý chovatel. Alespoň pokud jde o základní skupinu. 

„Pro začátek se může přihlásit každý, kdo má navakcinovaného králíka,“ řekl rozhodčí. Stačilo si požádat o průkaz, který umožnil účastnit se závodů lehké třídy. „Pokud to chovatele zaujme, tak pro náročnější závody už musí být členem Klubu králičí hop,“ vysvětlil Petr David. 

Podle závodníků se může do pokoření překážek pustit takřka jakýkoliv ušák, klidně i obyčejný ze zverimexu. Králičí hop nicméně vznikl již poměrně dávno v severských zemích a od té doby se vyšlechtily skupiny závodníků. „Králíci, kteří závodili a mají potomky, už se nazývají závodní králíci,“ poznamenal David s tím, že ti přece jen mají šanci na vítězství větší.

Vše ale stojí a padá na výcviku, podobně jako u psů nebo jiných závodních zvířat. „Výcvik je hlavně o pochopení králíka a překonání jeho strachu,“ shodli se chovatelé.