Vizualizace budoucí podoby nové výškové budovy, která má vyrůst v areálu nově...

Vizualizace budoucí podoby nové výškové budovy, která má vyrůst v areálu nově vznikající olomoucké čtvrtě Šantovka. Na výšku má měřit 75 metrů. | foto: SMC Development

V Olomouci se přou, jak moc bude čnít mrakodrap. Možná pomůže balon

  • 6
Obohatí panorama města, nebo naruší jeho historickou siluetu? Debata o plánované třetí výškové budově pro Olomouc se vyostřuje. Proti 3D modelům, na nichž architekti ukázali, odkud a jak bude nový mrakodrap Šantovka Tower vidět, se totiž ohradil investor.

Stavba Šantovka Tower má začít již příští rok. Ovšem na klíčovou otázku o jejích kvalitách či odkud a jak výrazně bude vidět, nyní dostanete dvě různé odpovědi.

Nejprve na ni se svými kolegy odpověděl architekt Tomáš Pejpek. Do 3D modelu Olomouce, který mu poskytl magistrát, zakreslil sedmdesát pět metrů vysoký věžák, jenž má vyrůst do roku 2015 nedaleko právě budované obchodní Galerie Šantovka.

Mimo jiné se tak dle Pejpka ukázalo, že Šantovka Tower lidé uvidí i přímo z historického centra Olomouce, konkrétněji z jejího Dolního náměstí.

"Věž se stane přímým účastníkem scenérie fasád historických domů a průčelí tamního kapucínského kostela," popsal Pejpek, který je přesvědčený, že třetí olomoucký věžák naruší doposud celistvý obraz místní památkové rezervace.

"Změní vnímání jednotlivých architektonických celků a dominant, změní důležité prostory historického jádra, naruší historicky formované vazby památkové rezervace na okolní městskou krajinu i celkové vnímání jádra města," uvedl architekt.

Investor: Čnít bude, ale ne tak výrazně, a bude přínosem

Investor, jenž chce Šantovka Tower postavit, ovšem svoji věž hájí. Mimo jiné olomouckou radnici oficiálně upozornil, že modely, z nichž Pejpek při svém hodnocení vychází, neodpovídají skutečnosti.

Jak moc bude věžák vidět?

"Jejich autoři neměli k dispozici digitální model objektu. Vytvořili tak zavádějící a nepřesné pokusy o vizualizace," píší zástupci Šantovky ve svém stanovisku, jež má MF DNES k dispozici. Jsou tak přesvědčeni, že Pejpkovy vizualizace mají především podpořit názor odpůrců plánovaného věžáku.

"Rovněž nerozumíme tomu, proč tyto pohledy nejsou zhotoveny z úrovně očí chodce, ale z jakéhosi podivného nadhledu. Je zcela zřejmé, že vizualizace nejsou vytvořeny objektivně, věrně a v měřítku. Svou prostorovou orientací neodpovídají skutečnému záměru," dodává investor.

To, že Šantovka Tower bude z olomouckého Dolního náměstí vidět, ovšem dokládají i jeho vizualizace. Nad střechy historických domů ale podle nich nebude čnít tak výrazně. Navíc to podle zástupců Šantovky nebude vůbec na škodu.

"Jedná-li se o takto nepochybně kvalitní stavbu s architekturou světového formátu, může být případná viditelnost odkudkoliv naopak přínosem," vysvětlují.

Pomohl by létající balon či nezávislá kancelář

Architekt Pejpek ale s jejich výhradami ke svým zákresům Šantovka Tower do 3D modelu města nesouhlasí, byť uznává, že její originální datový model skutečně k dispozici se svými kolegy neměl.

"Vizualizace, které jsme zpracovali, mohou být mírně nepřesné. Je ale možné je jednoduše zkontrolovat, nezávislou kontrolu uvítáme," reaguje Pejpek. Tvrzení o neobjektivnosti svých modelů, jejich podivném nadhledu, špatném měřítku a podpoře pro odpůrce mrakodrapu ale označuje za nepravdivá. Řešení situace vidí v tom, aby investor Šantovky své podklady poskytl nezávislé kanceláři.

"Ta může vyrobit podrobné a názorné vizualizace z vybraných míst či vizualizace typu průletu či průjezdu městem. Úplně nejlepší by byl vznik takzvané mapy viditelnosti, kde by tato kancelář vyznačila plochy, odkud bude Šantovka Tower vidět," přemítá architekt.

Se svými kolegy olomouckému primátorovi navrhl i další možnost, jak na tuto otázku odpovědět. Posloužit by mohl balon, který by se přesně nad místem budoucího staveniště mrakodrapu vznášel v jeho plánované výšce.

"Jeho viditelnost bychom si tak pouhým okem mohli ověřit všichni," doplňuje Pejpek.