Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Inspektoři objevili na Olomoucku desítky tun zakázaného medu

  • 15
Více než třicet tun nelegálního medu objevili koncem minulého týdne pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce při mimořádné kontrole ve skladu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku. Včelí produkt už před třemi lety odborníci označili za nevhodný k jídlu. Inspektoři ho zajistili a sklad zapečetili.

„Inspektoři v rámci mimořádné kontroly zadrželi celkem 34 943 kusů spotřebitelských balení (každé o hmotnosti 900 gramů) nelegálního medu označeného etiketami výrobce Včelpo,“ upřesnil mluvčí inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Podle zjištění jeho kolegů se jedná mimo jiné o šarže s datem minimální trvanlivosti do 27. srpna, 4., 11. a 30. září letošního roku, u kterých laboratorní rozbor při předchozích kontrolách SZPI a Státní veterinární správy v roce 2015 potvrdil přítomnost tzv. reziduí antibiotik.

„Vzhledem k této skutečnosti se jedná o potraviny nevhodné k lidské spotřebě a tedy nelegální, inspektoři je na místě zadrželi a sklad zapečetili. Informaci SZPI předala k došetření Státní veterinární správě, která je kompetentní pro oblast kontroly skladování potravin živočišného původu, tedy i medu,“ řekl mluvčí.