Jako chlapec měl ledvinový nádor, teď jede o rekord na spinningovém kole

  • 1
Sedět 24 hodin na spinningovém kole a ani na chvílí neslézt, neodpočinout si mimo sedlo. Michal Sláma z Olomouce se pokouší od dnešních 10 hodin o vytrvalostní rekord. Je trenérem posilování, rád hraje fotbal. Cyklistika ale nepatří k jeho oblíbeným sportům. Přesto jí na 24 hodin zcela propadl.

Rozhodl se pro celodenní jízdu v teple posilovny Činkárna v Olomouci. „Chtěl bych držet průměr kolem 15 kilometrů v hodině. V sobotu v deset hodin bych chtěl mít ujeto zhruba 360 až 400 kilometrů,“ plánuje.

Jako chlapec musel bojovat o život. Ve třech letech mu byl diagnostikován Wilmsův tumor, poměrně vzácný ledvinový nádor postihující především děti předškolního věku. Nádor dokonce už metastázoval.

Jeho pravá ledvina doslova přestala existovat. Prognóza byla velmi špatná. Díky péči lékařů a dalšího personálu v motolské nemocnici v Praze těžký boj zvládl.

Michal Sláma se vyléčil a přestože lékaři vylučovali z jeho života sport, nyní se mu věnuje naplno. „Když jsem se z toho dostal, byli na mě všichni opatrní. O sportu se nedalo mluvit. Nakonec si mě ale stejně našel,“ vyprávěl na spinningovém kole Sláma.

Vystudoval Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, stal se vášnivým sportovcem a trenérem v jím založené posilovně. Svým příběhem pomáhá motivovat především mladé lidi a děti, kteří se perou s vážným onemocněním. „Vždy existuje naděje,“ ví.

Charitativní jízdu ve prospěch dětské onkologie uspořádal ve spolupráci se spolkem Olomoučané. „Michal je skvělý člověk, proto jsme se s ním spojili a uspořádali tuto jízdu na podporu onkologických klinik v olomoucké fakultní nemocnici a v pražském Motole,“ říká Michal Soukop ze spolku Olomoučané.

Výtěžek poputuje na vybavení dětských heren v obou nemocnicích a zajištění aktivit pro malé onkologické pacienty.