Žešovský ovocný destilát Wild Pin nakonec v konkurenci dvou tisíc vzorků z celého světa ocenili bronzovou medailí.
„Všechno začalo s jistým panem Novákem ze Žešova, který k nám chodil pálit a vždycky měl vynikající nápoj. Popisoval nám, že po okolí sbírá plané švestky ‚kulatky‘,“ popisuje Jan Kleiner, jenž před deseti lety jako první držitel soukromé licence v ČR začínal s košer produkty.
Rodinná pálenice má cenu |
„Tak jsme to také zkusili a postupně nabírali zkušenosti od našich zákazníků, kterých máme kolem šesti tisíc ročně. Kromě toho jsme začali využívat i další druhy ovoce,“ dodává.
Rodinná firma se kromě provozu pěstitelské pálenice a lihovaru postupně zaměřila právě na výrobu limitovaných sérií ovocných destilátů, kde se všechno - od sklizně až po stáčení - dělá ručně.
Experimentování někdy končí i vyléváním sudu
U špendlíků kvas včetně pecek čeká trojstupňová destilace a tři roky zrání v kameninových nádobách ve sklepě. Wild Pin tak má lehký nádech marcipánu.
Veškerá produkce rodinné firmy se omezuje na série nanejvýš stovek kusů lahví. Extrémem je v tomto meruňkovice First Tear 33 XO 1969, která třiatřicet let ležela v dubovém soudku a od roku 2002 zraje v kamenině. Té Kleiner vyrábí pouze 33 lahví ročně.
Ne vždy se však nové postupy vydaří. „Experimentujeme s dobou zrání nebo s různými druhy sudů po různých vínech. Už se nám také stalo, že jsme měli slivovici v dubovém sudu a byla na vylití, protože zhořkla,“ popisuje Kleiner.
Sudy jsou z celého světa, lahve z Francie, víčka z Itálie
Sudy si firma objednává z celého světa, nyní například čeká na zásilku z Venezuely. Lahve z čirého skla nakupuje ve Francii a víčka má z Itálie. Celý proces výroby trvá 1 365 dní.
„Kvas pracuje devět měsíců a pak prochází třístupňovou destilací. Nápoj je tak čistější, ale může lehce ztratit aroma. Proto si musíme pečlivě pohrát s nastavením teplot, na což je čas pouze u limitovaných sérií. Doba zrání je pak tři roky, abychom vytáhli všechny aromatické látky a produkt se zaležel a sedl si,“ nastínil Kleiner.
Na limitované edice ze Žešova lze narazit třeba i v restauracích s michelinskou hvězdou. A jedna lahev jubilejní slivovice loni putovala i do makovice na věži prostějovské radnice. O vývozu ale Kleiner v současné době vůbec nepřemýšlí.
„Jde o série stovek kusů, takže zatím tak tak uspokojíme poptávku v Česku,“ podotkl.