René Bučan čelí u olomouckého krajského soudu obžalobě z vraždy. Podle...

René Bučan čelí u olomouckého krajského soudu obžalobě z vraždy. Podle vyšetřovatelů zapálil dům, ve kterém ležel bezmocný starší muž, kterého předtím napadl. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Když jsem přišel, už hořelo, řekl soudu obžalovaný z vraždy požárem

  • 4
Olomoucký krajský soud otevřel případ muže obžalovaného ze zvlášť brutální vraždy. Oběť podle vyšetřovatelů v rodinném domě na Jesenicku nejprve napadl, posléze budovu zapálil a bezmocný starší muž se uvnitř udusil. V případě odsouzení může René Bučan strávit ve vězení až dvacet let.

Dům začal v Lipové-lázních hořet v pátek 24. března nedlouho před půlnocí a podle státní zástupkyně ho zapálil sedmatřicetiletý Bučan. Ještě předtím ale uvnitř po hádce napadl dvaašedesátiletého muže, u kterého tam bydlel.

Napadený byl v tu chvíli na posteli a po nejméně jednom silném úderu z ní spadl na zem, kde zůstal ležet a špatně dýchal. Bučan poté z domu odešel, později se ale vrátil a zjistil, že muž dýchá stále hůř. Následně položil do postele zapálené čajové svíčky a znovu odešel.

„Byl si vědom toho, že jeho jednání může vést ke smrti poškozeného, který se nebude moci z místa vzdálit či oheň uhasit,“ uvedla žalobkyně. Svíčky zažehly požár domu a muž se udusil oxidem uhelnatým. Torzo jeho těla pak našli zasahující hasiči.

Bučan ve čtvrtek u soudu popřel, že by požár založil. Zemřelý muž byl podle něj opilý a po úderu pěstí do hrudníku skuhral, avšak před jeho podvečerním odchodem si zapálil cigaretu. 

Dále nezaměstnaný obžalovaný u soudu uvedl, že po konfliktu odešel k sousedům a do domu se vrátil až pozdě večer ve chvíli, kdy už v domě hořelo.

„Cítil jsem kouř, vešel jsem do bytu a zjistil, že je tam moc velký kouř. Viděl jsem i plamínky. Chtěl jsem je uhasit, ale požár se zvětšil,“ vypověděl Bučan před soudem. Když se na jeho hlasité volání nikdo z domu neozýval, tak požádal sousedku, aby zavolala hasiče.

Bučan uvedl, že příčinou konfliktu v den požáru byl spor kvůli ztracené poukázce na peníze, kterou pak od rána společně hledali. Úder byl podle něj reakcí na sprosté nadávky, kterými ho muž počastoval. Hádky mezi dvojicí vypukaly často a majitel domu požadoval, aby se Bučan odstěhoval.

Soud bude pokračovat v následujících dnech výslechem svědků a znalce.

,