Pavel Nárožný u krajského soudu.

Pavel Nárožný u krajského soudu. | foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Soud potrestal podezřelého z otcovraždy 13 lety za přípravu vraždy tety

  • 12
Třinácti lety vězení potrestal krajský soud Pavla Nárožného z Přerova za přípravu vraždy jeho tety. Podle verdiktu si na to vyráběl palcát. Poškozená spravovala majetek po otci obžalovaného, který zmizel společně s manželkou v roce 2009. A Nárožný se z likvidace těchto dvou lidí zpovídá u jiného soudu.

„Příprava vraždy byla skutečně velmi nebezpečná. Plánoval, že on (obžalovaný) bude v zákrytu, vymyslí a zajistí to, ale provede to druhá osoba. Bylo tam alibi, klamné stopy, převleky,“ řekl soudce Aleš Vašků.

Dvaačtyřicetiletý Nárožný, kterému hrozilo až dvacet let vězení, plánoval podle žalobců vraždu své tety od roku 2015.

„Vnímal ji jako překážku v nerušeném užívání domu,“ uvedl už dříve státní zástupce. Řeč je o domě v Přerově, kde dřív bydlel Nárožného otec. Od roku 1986 ho spolu deset let stavěli.

Příbuzné se Nárožný údajně chtěl zbavit s pomocí své známé, kterou u sebe v minulosti ubytoval. Jeho první plán počítal s autonehodou, ve druhé variantě měla příbuzné přijít otrávená bonboniéra, nakonec se ale prý obžalovaný rozhodl tetu ubít.

Na jeho pokyn prý známá koupila paruky, tmavé oblečení, trubku a hmoždíř. Tyč obžalovaný plánoval podle žalobce upravit na palcát – zkrátit ji a opatřit hřeby – a do držadla chtěl vložit vlas jiného muže, aby po vraždě zmátl vyšetřovatele.

Hmoždíř měl posloužit na drcení jedovatých semínek tisu, kterými by se během procházky otrávil pes Nárožného příbuzné. Jakmile by se k němu sehnula, přišel by útok palcátem. Na falešnou stopu pak měly policii podle verze obžaloby svést například i boty potřísněné krví oběti a pohozené v kontejneru.

Obžalovaný tvrdil, že si svědkyně vše vymyslela

Nárožný údajně plánoval, že bude v době vraždy mimo Přerov. Navíc prý chtěl u počítače své známé na dobu útoku zařídit, aby se zdálo, že u něj žena v době činu sedí. Ta se však od Nárožného koncem roku 2015 odstěhovala a přípravu vraždy oznámila policii a dál v případu vystupovala jako svědkyně.

Obžalovaný ovšem tvrdil, že si svědkyně vše vymyslela. Také její matka u soudu již dříve řekla, že v minulosti často lhala. Na stranu Nárožného se postavila i jeho kamarádka. Soudu popsala, že vztahy obou spolubydlících postupně gradovaly.

Svědkyně ovšem podstoupila i znalecké zkoumání, podle něhož netrpí žádnou duševní chorobou. I proto jí soud uvěřil.

„Je pro nás nepředstavitelné, že by tahle detailně a rafinovaným způsobem v krátké době dokázala vymyslet plán tak dobře, aby křivě obvinila obžalovaného. Její výpověď je věrohodná,“ řekl soudce.

Nárožný, který vinu popírá, se odvolal přímo v soudní síni. Státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Zváží, zda se neodvolá kvůli výši trestu, který je u spodní hranice trestní sazby. Obžalovanému hrozilo 12 až 20 let vězení. 

Nárožný čelí i obžalobě z dvojnásobné vraždy

Nárožný čelí kromě tohoto případu také již několik let obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu roku 2009, jejich těla se dosud nenašla, oba jsou však již prohlášeni za mrtvé.

Olomoucký krajský soud Nárožného již třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil vrchní soud. Naposledy se tak stalo loni v dubnu, kdy případ nařídil jinému senátu. Kauzou se nyní zabývá ostravský krajský soud.

,