V Krobotově Šnajdrovi si zahraje i S-klub a zoo na Svatém Kopečku

  • 0
Nový film v těchto dnech v olomouckých kulisách natáčí režisér a herec Miroslav Krobot. Hlavních rolí se ujali Pavel Šimčík a Iva Janžurová. Zhruba 200 místních dostalo místa v komparzu.

Až do 15. srpna se budou po Olomouci pohybovat filmaři pod vedením herce a režiséra Miroslava Krobota. V komedii diváci uvidí v hlavních rolích Pavla Šimčíka, herce Dejvického divadla, a Ivu Janžurovou, která letos oslavila osmdesátiny.

Film nese jméno hlavní postavy pražského herce Pavla Šnajdra (Pavel Šimčík), který přijíždí do Olomouce. Hlavním dějištěm filmu je olomoucký S klub. S filmaři se při natáčení lidé potkají také na Hlavním nádraží, v kostele Panny Marie Sněžné, ZOO nebo Bezručových sadech.

Olomouc si Miroslav Krobot jako dějiště filmu nevybral poprvé. „Olomouc je mi jednak blízká, ale hlavně je fotogenická a našemu filmu vyhovuje svou atmosférou. Samozřejmě je pro nás velmi důležitá náklonnost i podpora města i kraje, které si velmi vážíme,“ říká režisér Miroslav Krobot.

Ve snímku Šnajdr si kromě Ivy Janžurové zahrají i olomoučtí herci Roman Vencl a Ivana Plíhalová. V dalších rolích se představí Iva Pazderková, Klára Melíšková či Jenovéfa Boková.

Sám Miroslav Krobot se ve filmu objeví v roli ředitele klubu a jeho ženu hraje Ivana Plíhalová. „Koketovali jsme i s myšlenkou, že by to bylo divadlo i film, a nakonec film získal velký náskok. Premiéra bude na jaře,“ prozradil ČTK o snímku Krobot.

Předloha i jméno filmu je inspirována pražským hercem Pavlem Šnajdrem, kterého hraje Pavel Šimčík.

S hlavními rolemi Ivy Janžurové a Pavla Šimčíka režisér počítal od začátku. „Při čtené zkoušce jsem sama sebe neoslnila, tak jsem tvůrcům psala, že to nemusím hrát. Napsali mi, že na mě mysleli, když to psali a už nebyla možnost vykličkovat,“ přiznala Janžurová.

Na filmu s Krobotem již tradičně spolupracuje jako scenárista olomoucký psycholog Lubomír Smékal, který se podílel i na snímcích Díra u Hanušovic a Kvarteto, který se rovněž natáčel v Olomouci.

„Máme z té spolupráce docela radost, máme každý i svou roli, ve kterých si navzájem vyhovujeme. Měli jsme chuť napsat něco dalšího,“ řekl Smékal.

Šnajdr, nový film Miroslava Krobota

Premiéra filmu Šnajdr, který vzniká v producentské péči Silvie Michajlove a Ondřeje Zimy ze společnosti Evolution Films, je plánována na jaro 2022. Koproducenty jsou Česká televize, kreativní producent Jaroslav Sedláček, a slovenská produkční společnosti MPhilms. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Olomouckého kraje, statutárního města Olomouc a Filmové kanceláře Olomouckého kraje. Partnerem filmu jsou České dráhy.

Šnajdr: Pavel Šimčík, Babička: Iva Janžurová, Mikina: Iva Pazderková, Markéta: Klára Melíšková, Renata: Jenovéfa Boková, Grunt: Miroslav Krobot, Gruntová: Ivana Plíhalová, Franěk: Jakub Žáček, Roman: Roman Vencl.
Režie: Miroslav Krobot
Scénář: Miroslav Krobot, Lubomír Smékal
Dramaturg: Markéta Prušinovská
Kamera: Martin Štrba
Střih: Jarosław Kamiński
Architekt: Jan Vlček
Kostýmy: Ivan Stekla
Zvuk: Dušan Kozák

,