Místo tragické dopravní nehody, při níž na okraji Olomouce u křižovatky na...

Místo tragické dopravní nehody, při níž na okraji Olomouce u křižovatky na konci ulice Šlechtitelů zemřely dvě děti. Další dítě a dva dospěli skončili v nemocnici. (29. března 2018) | foto: HZS Olomouckého kraje

Zpřísněný trest za smrt dětí v autě platí, Nejvyšší soud opilci nepomohl

  • 15
Ani Nejvyšší soud se nezastal opilce, který podle verdiktu zavinil smrt dvou dětí v jiném autě, ale vinu neuznal. Josef Ondrýsek dostal 8,5 roku vězení, deset let nesmí řídit a pozůstalým by měl zaplatit přes čtyři miliony korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Muž, který se domáhal mimořádným opravným prostředkem zvrácení verdiktu, dostal za nehodu původně u okresního soudu šest a půl roku.

Odvolací Krajský soud v Olomouci ale sankci ještě o dva roky zpřísnil. Přihlédl mimo jiné k tomu, že při nehodě měl viník v krvi dvě promile alkoholu a za podobné přečiny už byl dříve trestaný.

„Trest uložený okresním soudem byl nepřiměřeně mírný. Nebylo to poprvé, co obžalovaný řídil vůz pod vlivem alkoholu a v daný den řídil výrazně opilý. Obžalovanému nelze připsat téměř žádnou polehčující okolnost, jeho doznání k požití alkoholu nelze přeceňovat, protože je dostatečně doloženo, a zavinění nehody popírá. Proto považujeme za adekvátní trest na samé horní hranici sazby,“ uvedla tehdy krajská soudkyně Lenka Konrádová.

Nejvyšší soud dovolání řešil na jaře bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil s ohledem na doručování výroku účastníkům řízení. Okresní soud v Olomouci, který případ řešil jako první instance, však v justiční databázi InfoSoud zaznamenal, že podaný opravný prostředek byl odmítnut.

Byly to dvě samostatné nehody, tvrdil obžalovaný

Havárie se stala loni 29. března na okraji Olomouce na silnici z Nových Sadů na Holice. V okamžiku, kdy se Ondrýsek se svým vozem blížil ke křižovatce, byla před ním dvě auta a odbočovala vlevo. Obžalovaný narazil do zadní části druhého vozu v křižovatce.

Toto auto pak vrazilo do vozu před sebou a vyjelo do protisměru. Tam jela řidička, která se snažila zabránit střetu. Odmrštěnému autu, které jí zkřížilo cestu, se vyhnula, ovšem dostala smyk, vyjela mimo vozovku a asi po šedesáti metrech narazila postupně do dvou stromů.

29. března 2018

Následky nehody byly tragické. Dvě ze tří dětí, které se ženou ve voze cestovaly, zemřely na místě. Další tři lidé byli po ošetření převezeni do nemocnice.

Ondrýsek se přiznal pouze k tomu, že před jízdou pil alkohol. Tvrdil však, že za tragickou nehodu nenese odpovědnost, šlo podle něj o dvě na sobě nezávislé kolize.

Za usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozilo až deset let, obžaloba žádala osm až devět s poukazem na to, že muž v den nehody pil od rána a dvě promile v krvi svědčí o těžké opilosti.

7. listopadu 2018

,