Sloup Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí.

Sloup Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí. | foto: Stanislav Heloňa, MF DNES

Restaurátoři zbaví trhlin sochy na sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci

  • 0
Čtyři sochy na čestném Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci potřebují zásah restaurátorů. Na Horní náměstí k baroknímu monumentu zapsanému ve světovém dědictví UNESCO vyrazí v létě, zacelit musí trhliny na zhruba třímetrových sochách svaté Anny, svatého Metoděje, Jeronýma a Jáchyma.

„Odhalila je pravidelná kontrola. Praskliny je nutné co nejrychleji opravit, aby se nezvětšily, a zásah tak nebyl do budoucna dražší,“ přiblížil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Opravy čtveřice soch z poloviny 18. století podle něj budou stát do sto tisíc korun. Přesnou částku určí výsledek výběrového řízení, jméno restaurátora bude vedení města znát v dubnu.

„Poté by se v letních měsících, až to počasí dovolí, mohla tato záchovná údržba uskutečnit,“ doplnil náměstek.

Předpokládá, že odborníci trhliny opraví přímo na náměstí z vysokozdvižné plošiny.

Poškozené sochy by tak měly zůstat na svém místě. Vytesané jsou z mladějovského pískovce, trhliny se na nich objevily kvůli vlivům počasí. Z valné části jsou drobné, jen na soše svatého Metoděje se objevila větší prasklina. Autorem soch je moravský sochař Ondřej Zahner.

„Sochařská výzdoba olomouckého sloupu patří nejen k nejlepším Zahnerovým pracím, ale je i vyvrcholením moravského sochařství první poloviny 18. století,“ zhodnotil historik umění Milan Togner v katalogu výstavy uspořádané u příležitosti kompletní obnovy Trojice v letech 1999 až 2001.

Autor soch se dokončení sloupu nedožil

Zahner na výzdobě sloupu pracoval od roku 1745 až do své smrti v roce 1752. Dokončení Trojice v květnu roku 1754 se tak nedožil.

Totéž platí i pro jednoho z nejvýznamnějších olomouckých rodáků, kamenického mistra Václava Rendera, který už v roce 1716 přišel s vizí, aby v centru města stál neobyčejný monument.

Sám Render však zemřel 3. srpna 1733, kdy jeho životní dílo dosahovalo pouze do výšky prvního patra. Hotová tak tehdy byla jen vnitřní kaple sloupu a část sochařské výzdoby.