Olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice zapsaný v UNESCO čeká restaurování, byl proto nasnímán s využitím dronu. | foto: Národní památkový ústav

Olomoucký sloup zapsaný v UNESCO čeká obnova, před ní ho nasnímal dron

  • 0
Dron poletující kolem sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice byl nyní k vidění na Horním náměstí v Olomouci, kde nejmodernější technika mapovala cennou barokní památku z 18. století v rámci příprav na její restaurování.

„Účelem snímkování pomocí dronu by měl být detailní záznam aktuálního technického stavu památky a vyhotovení 3D modelu jak pro propagační účely města, tak pro dlouhodobé monitorování tohoto statku světového dědictví,“ uvedla Sandra Kolářová z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Získané informace budou užitečné pro zachycení změn po připravovaném restaurování. Ambicí NPÚ je provádět takové snímkování v pravidelných cyklech například pěti let a ze získaných dat lépe hodnotit potřebu pravidelné či mimořádné údržby,“ dodala.

Sloup byl zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO v roce 2000, od následujícího roku provádí NPÚ každoroční monitoring jeho stavu.

„Poslední komplexní restaurování bylo dokončeno v roce 2001, v současné době už sloup opět vyžaduje restaurátorský zásah,“ podotkla Kolářová.

Památka, jejíž stavba začala v roce 1716 a skončila o téměř čtyřicet let později, má výjimečné postavení v barokní sochařské a architektonické tvorbě první poloviny 18. století. Její architektonická koncepce, rozsah sochařské výzdoby a monumentalita v podobě výšky 32 metrů nemá podle památkářů v Evropě konkurenci.

„Kolem střední architektury vybudované na půdorysu šestiúhelníku a přístupné po několika stupních je na hranách umístěno celkem osmnáct soch světců v nadživotní velikosti na vysokých profilovaných reliéfně zdobených soklech, a to ve třech podlažích nad sebou,“ zmiňují jeden z prvků unikátnosti stavby památkáři.

Snímkování prováděli ve spolupráci s NPÚ odborníci z pražského ČVUT, kteří se v rámci projektu Dronument věnují využití dronů k detailnímu mapování památek dlouhodobě. Přímo v Olomouckém kraji to bylo dříve například v olomouckém kostele sv. Mořice nebo v chrámu svaté Anny a svatého Jakuba Většího ve Staré Vodě na Libavé.

23. března 2022