Schodiště okolo základny olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice dostalo...

Schodiště okolo základny olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice dostalo květinovou výzdobu. Ne všem místním se ale květinové obložení na památce UNESCO líbí. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Sloup Nejsvětější Trojice pokryla květinová výzdoba, sklízí i kritiku

  • 7
Květinovou ozdobu dostalo schodiště okolo základny olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Památku zapsanou na seznamu UNESCO se totiž město zapojilo do floristické výzdoby historického centra, které tak má být pohlednější pro obyvatele i turisty. Objevily se ale i kritické hlasy.

„Nový prvek u základů nejvyššího sousoší České republiky dá vyniknout kráse sochařské výzdoby. Navíc tak vzdáme hold naší významné památce, kterou letos čeká dvacáté jubileum zápisu na prestižní seznam,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Památku UNESCO ozdobily květiny

Na sociálních sítích se však dočasně změněná podoba sloupu dočkala kromě pochvalných také kritických reakcí.

„Přijde mi mimořádně bizarní osázet památku UNESCO, barokní umělecký skvost evropského významu, květinami. Navíc způsobem, který úplně mění ráz památky,“ zněl například jeden z komentářů na Facebooku.

Výzdobu tvoří zhruba dva a půl tisíce květin pěti druhů, konkrétně afrikánů, begónií, hlazenců, pestrovek či trav.

Výsadba je tvořena nízkými letničkami i vyššími travinami, což má výslednému dílu dodávat větší plastičnost a dynamičnost.

Autorkou aranžmá je floristka Pavlína Švecová, jejíž tvorbu znají návštěvníci výstav Flora. Květinová výzdoba sloupu tvořící barokní ornamenty se bude v průběhu léta měnit.