MF DNES se zeptala dvanácti nových poslanců z Olomouckého kraje na co se chtějí v Poslanecké sněmovně zaměřit a co pro kraj udělají.

MF DNES se zeptala dvanácti nových poslanců z Olomouckého kraje na co se chtějí v Poslanecké sněmovně zaměřit a co pro kraj udělají. | foto: koláž: iDNES.cz

Noví poslanci slibují pro Olomoucký kraj dostavbu silnic či více práce

  • 0
Dvanáct regionálních politiků z Olomouckého kraje míří po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. MF DNES je všechny oslovila a ptala se, kde vidí své uplatnění ve Sněmovně podle toho, na co jsou odborníky, a do jakého výboru by případně chtěli. A také co konkrétního udělají pro svůj kraj.

1. Marian Jurečka, KDU-ČSL (v kraji 4 490 preferenčních hlasů)

Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Mám blízký vztah k zemědělství a venkovu, takže bych se chtěl věnovat předně těmto tématům. Zároveň jsem ale v rámci strany v poslední době intenzivně řešil i rodinnou a sociální politiku, hlavně v oblasti důchodové reformy. Takže to se nabízí jako druhá oblast, kterou bych se mohl zabývat.

Pro Olomoucký kraj bych chtěl prosadit, aby se dokončila dálnice D1 kolem Přerova, to je velká priorita. Dále chci řešit nezaměstnanost v kraji. Vidím tu prostor například ve spravování státního podniku Lesy ČR - naším cílem je změnit způsob výběrových řízení tak, aby se k zakázkám na lesní práce dostali místní živnostníci či malé a střední firmy.

V zalesněných oblastech jako je Jesenicko či Šumpersko by to mohlo výrazně pomoci zaměstnanosti a přinést práci lidem, kteří tam bydlí. Tohoto by mělo být možné dosáhnout během roku či dvou a přineslo by to tam stovky míst.

2. Pavel Holík, ČSSD (v kraji 3 897 preferenčních hlasů)

Poslanec Pavel Holík (ČSSD).

Jako praktikující lékař mám zájem o témata týkající se zdravotnictví. Rád bych se zasadil o to, aby se rozhodovací pravomoc z rukou zdravotních pojišťoven vrátila na ministerstvo zdravotnictví.

Problém je i změna fakultních nemocnic v univerzitní. V kraji bych chtěl, aby Fakultní nemocnice Olomouc měla možnost více operovat pomocí chirurgického robota Da Vinci. S ředitelem nemocnice jsme mluvili i o gynekologicko-porodnickém pavilonu a jeho generální opravě.

3. Martin Novotný, ODS (v kraji 3 288 preferenčních hlasů)

Poslanec Martin Novotný (ODS).

Čistě hypoteticky jsem uvažoval o výboru, který se zabývá regionálním rozvojem a veřejnou správou, to odpovídá mým zkušenostem z práce v komunální politice.

Musíme dotáhnout do konce projekt, v němž je třeba dostat aglomeraci Olomouc, Přerov a Prostějov mezi sedm preferovaných aglomerací v Česku. Aby se zde podařilo dostavět dopravní infrastrukturu a zároveň tady podpořit nastartovaný trend vědecko-výzkumných pracovišť.

4. Milan Brázdil, ANO (v kraji 3 193 preferenčních hlasů)

Poslanec Milan Brázdil (ANO).

Chci se věnovat zdravotnické problematice. Kromě notoricky známých problémů ve zdravotnictví je potřeba i změnit zákon o záchranné službě a zlepšit postavení záchranářů.

Také bych chtěl, aby se znovu otevřel zákon o eutanazii. Když chce nevyléčitelně nemocný člověk odejít ze světa, mělo by mu to být umožněno důstojným způsobem. U nás v kraji chci pomoci hlavně Jesenicku, protože odlehlé části regionu si samy nepomohou.

5. Alexander Černý, KSČM (v kraji 3 159 preferenčních hlasů)

Poslanec Alexander Černý (KSČM).

O obsazení výborů se bude jednat, ale já bych se chtěl věnovat znovu bezpečnostní problematice. Budu usilovat o to, aby se armáda orientovala vyloženě obranně a ne jako expediční sbor. Je potřeba nastartovat ekonomiku, takže budu prosazovat a podporovat rozumné státní investice. V Olomouckém kraji bych chtěl bojovat především o více peněz do dopravní infrastruktury.

6. Roman Váňa, ČSSD (v kraji 3 047 preferenčních hlasů)

Poslanec Roman Váňa (ČSSD).

Působil jsem ve Výboru pro obranu a ve Výboru pro bezpečnost, v této oblasti bych rád zůstal. Za zajímavé pokládám i téma zemědělství, které se bezprostředně týká regionu.

Věnovat se budu komplexně zajištění bezpečnosti občanů kraje - jedná se o počty policistů i hasičů, jejich vybavení i funkčnost integrovaného záchranného systému. Rád bych také dohlédl na rovnoprávnost našich zemědělců při získávání dotací v rámci Evropské unie.

7. Jaroslav Faltýnek, ANO (v kraji 2 908 preferenčních hlasů)

Poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO).

Chci se věnovat tomu, čemu nejvíc rozumím, tedy zemědělství a potravinářství. Poslední dva roky jsem se podílel na vyjednávání podmínek v Bruselu.

Budu se snažit dosáhnout toho, aby stát dal stimuly a lidé na venkově se znovu chtěli ve větší míře věnovat živočišné výrobě. Chci pracovat na tom, aby Česko bylo v základních potravinách soběstačné. Olomoucký kraj potřebuje hlavně velké investice do dopravní infrastruktury.

8. Jitka Chalánková, TOP 09 (v kraji 2 173 preferenčních hlasů)

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09).

Ráda bych se nadále věnovala mimo jiné sociální a rodinné politice. S tím souvisí i mé zaměření, chtěla bych působit na co nejvyšší pozici v sociálním výboru.

A co konkrétně bych udělala pro svůj kraj? Poslanec pracuje pro celou zemi, ale pokud bych měla vypíchnout jen něco, tak nás trápí například velká nezaměstnanost. Takže bych se chtěla věnovat právě této otázce a zároveň sledovat dotační příležitosti pro region.

9. Josef Nekl, KSČM (v kraji 1 969 preferenčních hlasů)

Poslanec Josef Nekl (KSČM).

Pracoval jsem dosud v hospodářském výboru a ve výboru pro životní prostředí, takže bych chtěl tyto zkušenosti zúročit i v budoucnu. Pro Olomoucký kraj je velmi důležité dokončit dálnici "dé jedna" kolem Přerova, urychlit propojení z Mohelnice na Hradec Králové a taky obchvat ve směru na Jeseník. Protože kvalitní dopravní infrastruktura je základem pro ekonomický rozvoj.

10. Jiří Zemánek, ČSSD (v kraji 1 763 preferenčních hlasů)

Poslanec Jiří Zemánek (ČSSD).

Myslím, že navážu na své první působení ve Sněmovně v rozpočtovém výboru a ve výboru pro evropské záležitosti. A co mohu díky tomu udělat pro náš kraj? Vždy se objevujeme na posledních místech ve všech ekonomických ročenkách.

Rád bych proto, aby zákony myslely i na ekonomicky slabší regiony, abychom podporovali i kraje na chvostu, které bez pomoci nemohou silnějším konkurovat. Další oblastí je pak výbor pro školství i věci týkající se sportu.

11. Ladislav Okleštěk, ANO (v kraji 1 630 preferenčních hlasů)

Poslanec Ladislav Okleštěk (ANO).

Dlouhé roky pracuji v komunální politice a také mě zajímá veřejná správa, takže této problematice bych se chtěl věnovat i v Poslanecké sněmovně. Další moje aktivity ve Sněmovně by měly jít cestou podpory investic a podnikání. V tom by měl stát hrát větší úlohu. To vše samozřejmě platí i pro Olomoucký kraj.

12. Radim Fiala, Úsvit (v kraji 1 622 preferenčních hlasů)

Poslanec Radim Fiala (Úsvit přímé demokrace Tomia Okamury).

Odpovědi poslance Radima Fialy na otázky se redakci MF DNES do uzávěrky nepodařilo získat. V neděli ani v pondělí nezvedal mobilní telefon a nereagoval ani na zaslané SMS.

, , ,